Caută
Close this search box.

Gabriel Biriș: Sistemul de colectare este ultracorupt. Problema noastră este că lupii sunt paznici la stână

Sistemul de colectare al taxelor este ultracorupt. Există protecție de la nivelul local, central, nu știu, a declarat avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

„Tare mi-e, uitându-mă că am avut șefi de ANAF acuzați de contrabandă – avem doi miniștri de Finanțe în închisoare acum când vorbim – că problema noastră este că lupii sunt paznici la stână”, a afirmat Biriș, în cadrul unei conferințe organizată de CursDeGuvernare.ro.

„România are inclusă evaziunea în lista de amenințări la siguranța națională. Asta e problemă de CSAT și nu se face nimic. Nimic!”

„Taxarea inversă, pe lângă faptul că elimină frauda mare, mai face ceva: elimină majoritatea cererilor de rambursare de TVA. Avem 50% din forța de inspecție, aia despre care se spune că este insuficientă, ocupată cu rambursări de TVA. Noi am creat un sistem care nu numai că ne face să pierdem bani din furturi, dar ne și costă bani ca să-l administrăm: mulți bani”, a explicat Biriș, potrivit Hotnews.ro.

România stă cel mai prost din Uniunea Europenă la deficitul de încasare a TVA, acesta ridicându-se la 36,7% în 2021 (fiind mai mic cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu anul anterior), arată cel mai recent raport al Comisiei Europene. Practic, este vorba de aproape 9 miliarde de euro pe care ANAF nu-i încasează (8,996 miliarde de euro, mai exact).

Gabriel Biriș spune că se așteaptă, când vor veni datele pe 2022, să fie un decalaj de TVA de 11 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri