Caută
Close this search box.

Chirurg britanic: Situația din Gaza este, de departe, cel mai rău lucru pe care l-am văzut vreodată

Un chirurg britanic care a condus o echipă medicală de urgență în centrul Gazei spune că situația de la spitalul Al-Aqsa a fost „fără îndoială cel mai rău lucru” pe care l-a văzut în cariera sa.

Au fost multiple amputații traumatice la copii, arsuri îngrozitoare, pe care nu le-am mai văzut niciodată”, a declarat medicul Nick Maynard pentru CNN, după ce echipa sa nu a avut de ales și a plecat din spital, după ce armata israeliană și-a intensificat activitatea.

Doctorul a precizat că în multe cazuri „nu există deloc alinare a durerii acestor pacienți”, subliniind situația umanitară îngrozitoare și lipsa de provizii medicale din enclava palestiniană, după mai bine de trei luni de bombardamente israeliane.

Cred că este corect să spun că nu am văzut niciodată așa ceva. Și nu mă aștept să mai văd vreodată o situație atât de îngrozitoare”, a spus Maynard, care acum se află în Cairo.

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au spus în repetate rânduri că nu vizează civili. IDF a mai afirmat că Hamas folosește infrastructura civilă, inclusiv spitale, ca scuturi pentru atacurile sale asupra Israelului și că atacarea acestor ținte este esențială, deoarece lucrează pentru a elimina Hamas din enclavă.

Israelul a mai spus că unele spitale sunt folosite ca centre de comandă.

Operațiunile IDF sunt controversate, organizațiile umanitare avertizând că un număr tot mai mare de unități medicale din Gaza nu pot oferi servicii de bază.

Merg în Gaza de aproape 15 ani, am mulți prieteni care lucrează în spitale acolo. Există multe exemple de spitale atacate. În ultimele două zile de când am părăsit spitalul Al-Aqsa, au avut loc atacuri asupra spitalului”, a declarat Maynard.

Chirurgul britanic se afla în Gaza de două săptămâni, o experiență pe care a descris-o drept „înfricoșătoare”, spunând că echipa sa s-a retras pe măsură ce conflictul se apropia.

CNN precizează că a contactat armata israeliană pentru comentarii, dar încă nu a primit răspuns.

Nick Maynard a declarat că organizația sa, Medical Aid for Palestinians (MAP) și Medici fără frontiere (MSF), au activat în spitalul Al-Aqsa din Gaza, dar „ambele echipe de medici străini au fost nevoite să plece”.

MAP și echipa medicală de urgență a Comitetului Internațional de Salvare (IRC) și-au anunțat duminică retragerea din Spitalul Al-Aqsa, invocând creșterea activității militare israeliene în zonă.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a avertizat că spitalul Al-Aqsa este „cel mai important spital rămas” în centrul Gazei. El a cerut ca personalul medical și familiile acestora să fie protejate, adăugând că unitatea „trebuie să rămână funcțională”.

Bombardamentul Israelului asupra Fâșiei Gaza a început după ce Hamas a lansat brutalul atac din 7 octombrie, în care aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise și peste 200 de persoane luate ostatice.

De atunci, aproximativ unu din 100 de oameni din Gaza a fost ucis, potrivit Biroului Central Palestinian de Statistică, care generează datele sale de la spitalele din Fâșia Gaza controlată de Hamas.

Cel puțin 23.084 de palestinieni au fost uciși și alți 58.926 au fost răniți în Gaza începând cu 7 octombrie, a anunțat luni Ministerul Palestinian al Sănătății din Gaza, condus de Hamas. Ministerul Sănătății din Ramallah a declarat că peste 5.300 dintre morți sunt femei și peste 9.000 copii.

The post Chirurg britanic: Situația din Gaza este, de departe, cel mai rău lucru pe care l-am văzut vreodată appeared first on tvrinfo.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri