Caută
Close this search box.

Criză în Orientul Mijlociu. Trei soldați americani uciși și peste 30 de răniți într-un atac cu drone în Iordania / Biden avertizează grupările teroriste sprijinite de Iran

Numărul militarilor răniți în atacul asupra unei baze americane din Iordania a crescut la peste 30, transmite CNN,  și este posibil să crească și mai mult. Conform oficialilor, drona care a lovit în timpul nopții a aterizat în apropierea locuințelor în care dorm militarii americani. Guvernul american încă lucrează pentru a evalua cu exactitate ce grup de miliție a fost responsabil pentru atacul de duminică asupra soldaților de la o bază din Iordania, a declarat un oficial american pentru CNN. Cel puțin trei membri ai serviciului au murit și peste 30 au fost răniți în atacul cu dronă efectuat de către proxeneți iranieni, a declarat Casa Albă.

Baza care a fost atacată este un mic avanpost american numit Turnul 22, în apropiere de granița cu Siria. Nu este clar de ce apărarea antiaeriană nu a reușit să intercepteze drona, care pare să fie primul atac cunoscut asupra Tower 22 de când au început atacurile asupra forțelor americane și ale coaliției din regiune la 17 octombrie.

Forțele americane de la avanpost se află acolo ca parte a unei misiuni de „consiliere și asistență” cu Iordania.

Iordania anunță că va coopera cu SUA, transmite BBC. Guvernul iordanian a condamnat printr-o declarație publică atacul asupra militarilor americani din apropierea graniței sale cu Siria, calificându-l drept un „atac terorist”. Guvernul iordanian a adăugat că cooperează cu SUA pentru a securiza granița și pentru a lupta împotriva terorismului.

Cele mai multe dintre atacurile asupra militarilor americani din Orientul Mijlociu au fost revendicate de gruparea teroristă Rezistența Islamică din Irak, transmite BBC. Forțele americane din Siria și Irak au fost vizate în mod repetat de milițiile pro-iraniene începând cu 7 octombrie.

Nu este imediat clar cine a comis cel mai recent atac. Președintele Biden s-a referit doar la grupurile militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak.

SUA au circa 3.000 de militari staționați în Iordania, una dintre puținele țări din Orientul Mijlociu care au o relație de cooperare cu Washinhtonul. De remarcat că și România are o relație extrem de bună cu Iordania, iar ambasador la Amann este George Maior, fost director al SRI și fost ambasador la Washington.

Președintele Joe Biden a anunțat că SUA știu autorul atacului: grupuri militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak. El nu a dat însă numele facțiunii teroriste.

Declarația integrală a președintelui Biden:

Astăzi, inima Americii este grea. Noaptea trecută, trei membri ai armatei americane au fost uciși – și mulți au fost răniți – în timpul unui atac cu dronă asupra forțelor noastre staționate în nord-estul Iordaniei, în apropiere de granița cu Siria. Deși încă strângem date despre acest atac, știm că a fost comis de grupuri militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak.

Jill și cu mine ne alăturăm familiilor și prietenilor celor căzuți la datorie – și americanilor din întreaga țară – îndurerați de pierderea acestor luptători în acest atac josnic și complet nedrept. Acești militari au întruchipat tot ce este mai bun în națiunea noastră: curajul lor de nezdruncinat. Neclintiți în datoria lor. Neînduplecați în angajamentul lor față de țara noastră – riscându-și propria siguranță pentru siguranța concetățenilor lor americani și a aliaților și partenerilor noștri cu care ne aflăm în lupta împotriva terorismului. Este o luptă pe care nu o vom înceta.

Cei trei membri ai serviciilor americane pe care i-am pierdut au fost patrioți în cel mai înalt sens al cuvântului. Iar sacrificiul lor suprem nu va fi niciodată uitat de națiunea noastră. Împreună, ne vom respecta obligația sacră pe care o avem față de familiile lor. Ne vom strădui să fim demni de onoarea și valoarea lor. Vom continua angajamentul lor de a lupta împotriva terorismului. Și nu vă îndoiți – îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili la momentul și în modul pe care îl vom alege noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri