Caută
Close this search box.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: „Respingerea clară şi repetată a soluţiei a două state la cel mai înalt nivel al guvernului israelian este inacceptabilă”

Respingerea de către guvernul israelian a unei soluţii a două state, un stat palestinian independent alături de Israel, este „inacceptabilă” şi riscă „prelungirea conflictului”, a avertizat, marţi, secretarul general al ONU în faţa Consiliului de Securitate, relatează AFP.

„Respingerea clară şi repetată săptămâna trecută a soluţiei a două state la cel mai înalt nivel al guvernului israelian este inacceptabilă”, a menţionat Antonio Guterres în cursul acestei reuniuni a Consiliului, în prezenţa a numeroşi miniştri de externe, potrivit Agerpres.

„Acest refuz şi negarea dreptului poporului palestinian de a avea un stat ar putea prelungi pe termen nelimitat un conflict care a devenit o ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii internaţionale”, a adăugat responsabilul ONU.

„Ar putea exacerba polarizarea şi ar putea încuraja extremiştii de pretutindeni”, a explicat el.

„Dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat pe deplin independent trebuie să fie recunoscut de toţi. Şi orice refuz de a accepta soluţia a două state de către oricare dintre părţi trebuie respins ferm”, a insistat el, considerând că această soluţie este „singurul mijloc de a obţine o pace durabilă şi echitabilă în Israel, Palestina şi în întreaga regiune”.

Guvernul israelian refuză să discute cu privire la o „soluţie a două state”, iritând comunitatea internaţională, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi-a reafirmat săptămâna trecută opoziţia faţă de o „suveranitate palestiniană”.

The post Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: „Respingerea clară şi repetată a soluţiei a două state la cel mai înalt nivel al guvernului israelian este inacceptabilă” appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri