Caută
Close this search box.

Smartphone-ul cu baterie nucleară și autonomie 50 de ani a fost inventat de chinezi

Un startup din China propune o baterie nucleară miniaturală, inspirată de o tehnologie folosită de mult timp pentru alimentarea pe termen lung a dispozitivelor pacemaker și sonde de explorare spațială.

Dezvoltată de o companie numită Betavolt Technology, prima baterie atomică pentru smartphone are dimensiuni de 15x15x5 mm și este menită a fi instalată lângă acumulatorul convențional Li-ion, funcționând ca o sursă auxiliară de energie. Motivul este acela că tehnologia bazată pe degradare radioactivă permite furnizarea unui curent slab, de numai 100 de microwați, suficient pentru alimentarea directă unei lanterne LED, dar nu și dispozitive mari consumatoare de energie.

Avantajul este că sursa de electricitate este constantă și practic inepuizabilă, pregătind încet dar sigur acumulatorul pentru momentele de folosire intensivă a telefonului, zonait.ro.

Denumită BV100, prima baterie atomică pentru smartphone nu este suficientă pentru acoperirea integrală a necesarului de energie, dar ar putea face minuni în ce privește reducerea consumului în stand-by. Un smartphone echipat cu această tehnologie va părea că nu se descarcă deloc atunci când nu e utilizat. Ba chiar procentele bateriei vor crește peste noapte.

Spre deosebire de bateriile cu plutoniu folosite pentru sondele spațiale Voyager și Mars Curiosity Rover, soluția aleasă de Betavolt Technology nu implică niveluri periculoase de radiație sau producerea de deșeuri toxice. Complet încapsulat și izolat împotriva emanațiilor radioactive, acumulatorul BV100 folosește un izotop de nichel radioactiv (Ni-63) în rolul de combustibil nuclear și plăci semiconductoare din diamant sintetic pentru captarea/conversia energiei nucleare în electricitate.

Odată epuizată, bateria atomică cu durată de viață estimată la 50 de ani poate fi aruncată pur și simplu la gunoi, mica cantitate de izotop Ni-63 transformându-se în cupru inert.

Citește totul AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri