Caută
Close this search box.

Trust uriaș din China se prăbușește

Zhongzhi Enterprise Group, un trust uriaș care gestionează active de peste 100 miliarde dolari, fondat în 1995, a depus cerere de intrare în faliment, argumentând că pasivele, de până la 64 de miliarde de dolari, au depășit activele, estimate acum la aproximativ 38 de miliarde de dolari.

Un tribunal din Beijing a acceptat deja, astăzi, cererea Zhongzhi Enterprise Group (ZEG), care a împrumutat miliarde de dolari firmelor imobiliare, judecătorii arătând că „activele ZEG sunt insuficiente pentru a plăti toate datoriile și, în mod clar, îi lipsește capacitatea de a le rambursa integral”.

Oficialii chinezi au lansat și o anchetă pentru „suspiciuni de infracțiuni” împotriva companiei. ZEG este un jucător important în industria bancară „din umbră” din China, un instrument vital pentru acei creditori, brokeri și alți intermediari de credit care nu se încadrează în domeniul bancar reglementat tradițional.

La apogeul său, ZEG a gestionat 139 de miliarde de dolari, potrivit profit.ro. Fondatorul companiei, Xie Zhikun, a murit în urma unui atac de cord, în 2021. Sistemul bancar „din umbră”, care nu este reglementat, nu e supus acelorași tipuri de restricții de risc, lichiditate și capital ca băncile tradiționale. Împrumuturile „informale” au existat întotdeauna în economia Chinei, dar banca „din umbră” a luat amploare în urma crizei financiare globale din 2008, când creditul era limitat.

Citește totul AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri