Caută
Close this search box.

Afacerea White Tower: Cinci persoane, inclusiv funcţionari, reţinute

Update Procurorii au reținut preventiv cinci persoane, inclusiv funcţionari din cadrul Primăriei Ploieşti, în dosarul privind realizarea a zeci de apartamente în plus faţă de numărul prevăzut în autorizaţia de construire a blocului White Tower.

Procurorii au descins, joi, la Primăria Ploieşti, acţiunea având legătură cu afacerea White Tower, a declarat primarul Andrei Volosevici, care nu este vizat de anchetă.

Anchetatorii au ridicat un computer şi documente de la Direcţia de Urbanism. Nouă persoane au fost duse cu mandat la audieri la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.

Surse din Primărie citate de Agerpres au precizat că arhitecta şefă (Veronica Rădună) este printre persoanele duse la audieri.

Oficial, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au anunţat 10 percheziţii domiciliare la sediul unor instituţii publice, respectiv la domiciliile unor funcţionari publici şi persoane implicate în afacerea respectivă, în judeţele Prahova, Dâmboviţa şi în Bucureşti.

Amintim că un dezvoltator imobiliar din Ploieşti a păcălit 16 persoane cărora le-a luat un milion de euro cu promisiunea că le va da apartamente noi, pe care de fapt le-a vândut altor clienţi.

Constructorul blocului de locuinţe White Tower este suspectat însă şi că a ridicat ilegal încă un etaj, al 9-lea, pentru a-şi maximiza profitul, iar mai mulţi funcţionari publici au întocmit în fals o serie de documente în favoarea sa.

”În fapt, în perioada 2018-2022, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti a edificat un imobil cu destinaţia de locuinţe colective, în municipiul Ploieşti, fără a respecta prevederile autorizaţiilor de construire şi a documentaţiilor tehnice aferente, încălcând totodată regulile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, fiind construit un etaj în plus, cu 30 apartamente.

Ulterior, pentru intabularea imobilului, mai mulţi funcţionari publici din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul urbanismului şi cadastrului au întocmit în fals o serie de documente care atestau recepţia lucrărilor de construcţie, pe care dezvoltatorul imobiliar le-a folosit la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară.

Totodată, dezvoltatorul imobiliar a încheiat o serie de promisiuni şi contracte de vânzare-cumpărare, prin care a indus în eroare cumpărătorii, de la care a încasat contravaloarea a 24 apartamente, deşi acestea erau construite şi intabulate ilegal, valoarea prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 705.000 euro”, au transmis joi procurorii, citaţi de News.ro.

În urma cercetărilor declanşate, în 2023, reprezentanţii autorităţilor locale au dispus aducerea construcţiei la forma autorizată, respectiv desfiinţarea celor 30 de apartamente edificate ilegal.

În acest dosar au mai fost efectuate o serie de percheziţii anul trecut, arhitecta Veronica Rădună declarând, la acel moment, pentru Agerpres, că dezvoltatorul imobiliar ar fi realizat zeci de apartamente în plus faţă de numărul prevăzut în autorizaţia de construire.

„Nu au respectat autorizaţia pentru că etajul 8 nu a avut înălţimea de 3,40, fapt pe care l-am constatat pe teren. În plus, nici etajul tehnic nu avea înălţimea de 1,80, cum era prevăzut, ci ambele etaje aveau 2,50 m. De asemenea, etajul 9, care trebuia să fie tehnic, este compartimentat şi i s-a dat o utilitate, aici fiind realizate, cel mai probabil, 30 de apartamente, fiind vorba despre un bloc cu două scări”, a explicat arhitectul-şef al Ploieştiului.

„În certificatul de atestare parţială a construcţiei noi avem 270 de apartamente, însă la Oficiul de Cadastru au fost înscrise 300, dar şi un regim de înălţime diferit, care nu corespunde PUZ-ului”, a mai precizat Veronica Rădună.

În acest dosar se află în arest preventiv avocatul Vlad Nichita şi doi reprezentanţi ai dezvoltatorului imobiliar, care sunt membri ai aceleiaşi familii (mamă şi fiu) – Mărioara Lupu şi Mihai Lupu, iar notarii George-Radu Tudose şi Maria Tudose sunt în arest la domiciliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri