Caută
Close this search box.

Conflictul azero-armean: Ciocnire soldată cu morți și răniți

Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc, marţi, că au lansat tiruri de armă peste frontiera comună, incident soldat cu doi morţi în rândul soldaţilor armeni, potrivit autorităţilor de la Erevan, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

Marţi dimineaţă, ”unităţi ale forţelor azere au deschis focul asupra poziţiilor armene din apropiere de Nerkin Hand’, un sat din regiunea Siunik (sudul Armeniei), învecinată la est cu Azerbaidjan şi la sud-vest cu enclava azeră Nahicevan, a anunţat Ministerul Apărării armean într-un comunicat.

”Potrivit primelor informaţii, sunt doi morţi de partea armeană şi răniţi”, a precizat ministerul citat.

La rândul său, Ministerul Apărării azer a acuzat forţele armene că au deschis focul de armă în două rânduri, luni seară, asupra poziţiilor azere ”în direcţia satului Kohanabi”, din regiunea Tovuz (nord-vestul Azerbaidjanului).

Erevanul a respins aceste acuzaţii, afirmând că ele ”nu corespund cu realitatea”.

Acest incident intervine la scurt timp după realegerea lui Ilham Aliev (62 de ani) în funcţia de preşedinte al Azerbaidjanului. Aflat la putere deja de două decenii, Aliev a beneficiat de victoria sa militară din septembrie 2023 contra separatiştilor armeni din Karabah, ceea ce a pus capăt unei perioade de 30 de ani de secesionism, marcată de două războaie.

Preşedintele azer este însă suspectat că are alte ambiţii teritoriale: controlul asupra regiunii armene Siunik, pentru a lega enclava Nahicevan de restul Azerbaidjanului.

La 19 septembrie 2023, încălcând condițiile de încetare a focului din 2020, Azerbaidjanul a lansat o ofensivă militară în Nagorno-Karabah. La o zi după începerea ofensivei, pe 20 septembrie, s-a ajuns la un acord privind stabilirea unei încetări complete a ostilităților în Nagorno-Karabah, prin medierea comandamentului rus de menținere a păcii. Azerbaidjanul a avut o întâlnire cu reprezentanții comunității armene din Arțah pe 21 septembrie la Ievlah, iar o altă întâlnire va avea loc luna următoare.

Conform unui decret emis la 28 septembrie 2023 de către Samvel Șahramanyan, președintele Arțahului, acest stat va înceta să mai existe după 1 ianuarie 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri