Caută
Close this search box.

Gușă: Geoană s-a detonat pentru că e disperat, iar Kavalec nu știe jocul. Remake la “Mihaela, dragostea mea!”

cozmin guşă

Aseară, cei care au fost mai curioși au putut citi sau l-au putut vedea pe Mircea Geoană vorbind despre o întâlnire din categoria „senzațional”, în care nici mai mult, nici mai puțin liderii PSD, de data asta Ciolacu și Tudose, l-ar fi vizitat la birou pe secretarul general adjunct al NATO ca să-i propună nici mai mult, nici mai puțin decât să candideze independent din partea PSD-ului la prezidențiale. A făcut el și o teorie acolo, Mircea Geoană, zis „Geonel”, asta era porecla lui la început în partid, acum 25 de ani, Geonel, că altfel PSD-ul n-ar putea câștiga, pentru că are nevoie de electorat din afara partidului, electorat pe care l-ar putea aduce Geoană. Asta este o teorie sociologică șchioapă, care ar putea să fie emisă de către sociologii cu simbrie, de tip Marius Pieleanu sau alții, dar cred că în cazul lui Geoană a fost emisă de către Vasile Dâncu, noul lui partener politic din ultimele șase luni, care știe bine că nu e așa sau nu e atât de simplu, dar l-a păcălit pe Geoană. De altfel, Dîncu a realizat un preambul al ieșirii publice a lui Geoană alaltăieri, prin care anunța public că el este foarte mirat că, vezi, Doamne, conducerea PSD nu a stat de vorbă cu Mircea Geoană despre candidatură. Păi, băi Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, pozat că ai stat de vorbă cu Geoană la Cluj, în restaurantul rău famatului pesedist Avram Gal, păi tu nu ești, bă, parte din conducerea PSD? Nu ne-am chinuit atât să te facem președinte al Consiliului Național, ca să fii parte din conducerea PSD? Deci înseamnă că ai făcut parte din conducerea PSD și faci parte, te-ai întâlnit cu Geoană, deci s-a întâlnit conducerea PSD cu Geoană. De ce n-ai prezentat concluziile întâlnirii colegilor tăi din conducere? Aaa, n-ai vrut… Știai că nu sunt de acord. De altfel, ca să revin la o discuție serioasă, Vasile Dîncu s-a cerut la televiziunea coordonată de Coldea, mă refer la Prima TV, după ce Mihai Tudose a dat un interviu acolo, înainte cu o zi de interviul lui Dîncu, în care l-a făcut praf pe Mircea Geoană. De aici se vede coordonarea dintre Mircea Geoană și mica aripioară din PSD, numită Vasile Dîncu, care controlează probabil aproape 1% din efectivul PSD, dar deja spun mult dacă vorbesc de 1%.

Dar apropo de procente, conlucrarea cu grupul rezerviștilor se vede în ceea ce privește scorul lui Geoană dintr-un singur set de măsurători, cel de la INSCOP, al lui Remus Ștefureac, subalternul lui George Maior, unde Geoană apare cu 27-28%; la restul institutelor de sondare Geoană apare cu 7%. Nu-i puțin; 7% este un scor respectabil, dar este în spatele Dianei Șoșoacă, care are 8%, respectiv a lui Nicolae Ciucă, care are 9% în ultimele măsurători. Mai spun doar că gogorița asta cu care circulă Geoană în spațiul public românesc, păcălind oamenii de afaceri să-l sponsorizeze, apropo de sprijinul american, asta este un basm. Odată o să vă povestesc pe larg cât de „larg”, ca să fac un joc de cuvinte, a fost sprijinul american în 2009 pentru Geoană, când m-am dus la Casa Albă pentru el, pentru sprijin din partea Americii și ăia de pe acolo dădeau din umeri. O să vă povestesc de fapt cât de mult am insistat ca totuși să fie sprijinit. Și apropo de sprijinul american, pe care Mircea Geoană, în naivitatea lui crede că-l poate obține de la cineva precum Kavalec, care este roata a 29-a la căruță în Departamentul de Stat în relația cu România, da, da, ambasadoarea care este „Omul Negru” al zilei de astăzi la Gold FM, despre ea vorbeam, revin, Geoană ar fi trebuit învețe ceva din faptul că, brusc, într-o țară NATO, și anume Turcia, cumnatul său, bancherul său, casierul și trezorierul său, Ionuț Costea, a fost descoperit și se fac demersuri pentru a fi adus în țară și încarcerat. Cât de mare poate să fie sprijinul american, și știți voi, goldiștii, despre ce vorbesc, dacă i s-a întâmplat așa ceva însuși cumnatului lui Mircea Geoană?

Bun, ce a făcut de fapt Geoană, ca să revin la subiect? Pricepând că PSD nu-l susține, Mircea Geoană ieri s-a detonat, vorbind public despre o întâlnire cu Ciolacu și Tudose, întâlnire care n-a existat, dar unde, în mintea lui, trebuia să fie rugat să candideze din partea PSD. Pentru ca să mă lămuresc, l-am sunat aseară pe Mihai Tudose (nu m-a mințit niciodată în cei 24 de ani de când ne cunoaștem Mihai Tudose, spre deosebire de Geoană, care a făcut-o în mod repetat; v-am spus că odată voi povesti), Tudose mi-a confirmat ironic că da, s-a întâlnit cu Geoană, numai că s-a întâlnit în 2019, iar atunci Tudose era europarlamentar la Pro România, iar discuția n-a fost despre candidatura lui Geoană, candidatură care atunci nu exista nici măcar în proiect. Deci Geoană a mințit din nou, școlărește, invocând un eveniment nedepistabil din punct de vedere public, vrând să ne spună „Dom’le, este cuvântul meu de secretar general al NATO (adjunct, bineînțeles) contra românilor Ciolacu și Tudose”.

Ce a reușit Geoană cu această detonare? Să-și taie craca definitiv în relația cu PSD. Părerea mea este că în acest moment nici măcar râvnitul post de Ministru de Externe în guvernul din 2025, pe care el îl vizează, nici măcar acest post n-o să-l mai ia. La PNL l-a blocat Iohannis, deci ce poate face Geoană? Vă spun eu: poate să candideze în numele organizației civice „Renașterea României” (care nu-i același lucru cu Fundația Renașterea a Mihaelei Geoană, dar sunt apropiate, mai ales că pe această fundație Mircea Geoană a strâns bani mulți pentru candidatură, iar dacă nu candidează ar trebui să-i dea înapoi celor pe care i-a păcălit). Părerea mea este că n-o să dea banii înapoi, nici n-o să candideze și n-o să dea banii înapoi așa cum nu i-a dat nici în 2009, când a strâns cu toate mâinile bani în timpul campaniei electorale. Mircea, să nu mă contrazici, că dacă mă contrazici, o să mă ambiționez și nu e bine să mă ambiționezi!

Apropo de 2009, diferența între acel an și acum este că atunci a fost președinte pentru mai puțin de o noapte. Acum a fost potențial președinte pentru întreg sezonul pre-electoral, deci putem să spunem în mod ironic că Geoană a „progresat”. Din punctul meu de vedere, în urma acestei detonări, urmează tot un episod de tip „Mihaela, dragostea mea”, să vedem în ce distribuție, dar va fi o „Mihaela, dragostea mea” fără SOV-SPA, pentru că, din păcate, Sorin Ovidiu Vântu a ajuns la pușcărie, între timp după aia s-a și eliberat, dar a ajuns la pușcărie tot din cauza sprijinului pe care i l-a dat lui Geonel. Băsescu și oamenii lui nu l-au putut ierta niciodată pe Vântu pentru acel sprijin, dar, pentru că adevărul trebuie spus până la capăt,  nici pentru faptul că Vântu a încercat să-i păcălească în 2009, încasând bani pentru a-l trăda pe Geoană, trădare care până la urmă n-a mai fost posibilă; nu că n-ar fi dorit-o Vântu, ci că așa s-au scris cărțile în acele momente.

Autor: Cozmin Gușă/ SolidNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri