Caută
Close this search box.

Guvernul decontează vizele de SUA pentru anumiți bugetari și susține că măsura face parte din strategia de politică externă a României 

Guvernul va plăti vizele de turism și de afaceri pentru America în cazul unor funcționari și angajați din sistemul public. Guvernul susține că măsura face parte din strategia de politică externă a României și urmărește creșterea aplicanților eligibili astfel încât să scadă rata de respingere, iar România să intre în programul Visa Waiver de anul viitor. Câteva zeci de mii de salariați de la stat ar putea fi printre beneficiari. Sunt și voci care ridică obiecții privind corectitudinea măsurii.

Potrivit documentului Guvernului angajații din administrația publică centrală, cu prioritate militarii, jandarmii, polițistii, pompierii, magistrații, angajații din servicii si diplomații vor obține gratuit orice tip de viză pentru SUA pe orice tip de pașaport, fără a fi necesară o invitație sau vreo misiune. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că numărul deplasărilor în SUA este oricum în creștere. Iar locul de muncă garantează seriozitatea solicitantului, că nu își dorește să emigreze în SUA.

Până acum mulți români care au cerut viză s-au dovedit a fi ulterior infractori, ceea ce a dus la o respingere masivă a solicitărilor. România vrea să scadă rata de refuz a vizelor, de la 6 sub 3 la sută ca să intre în Viza Waiver, din 2025.

Mecanismul a mai fost aplicat și în alte țări din regiune care între timp au și primit verde la vize în Statele Unite.

O parte a societății civile consideră nejustificată decizia Guvernului.

Viza pentru Statele Unite costă 185 de dolari, aproximativ 700 de lei. Și până acum angajații de la stat, care se deplasau în America în interes de serviciu, aveau decontate cheltuielile cu viza de intrare. Însă acum ei pot obține viza și pentru vacanțe.

The post Guvernul decontează vizele de SUA pentru anumiți bugetari și susține că măsura face parte din strategia de politică externă a României  appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri