Caută
Close this search box.

Iulian Fota, concediat din Ministerul Afacerilor Externe. „E clar că alții și-au impus voința prin forța prerogativelor deținute”

iulian fota

Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, a fost concediat. Anunțul se desprinde chiar dintr-o postare pe rețelele de socializare în care Fota face apel să nu se compare situația sa cu „povestea despre APIA„, unde șeful a fost demis din cauza unui blocaj. Iulian Fota a precizat că „premierul nu a jucat vreun rol”, decizia nu vine de la șeful executivului și nici nu este „o chestiune de partid”. Un tablou „banal și foarte românesc”, a precizat Fota.

Iulian Fota a fost numit pe 1 februarie 2022 secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, prin decizia premierului de la acea dată, Nicolae Ciucă.

De atunci, a avut o agendă bogată, fiind, printre altele, cel însărcinat să transmită, atunci când situația o impunea, mesaje de condamnare a acțiunilor Rusiei către ambasadorul Federației la București, Valery Kuzmin, convocat la MAE, sau către alți reprezentanți ai misiunii diplomatice.

Concedierea – „un caz simplu, fără nici o conotație politică”

Iulian Fota precizează că în cazul său „simplu” a fost vorba despre două viziuni diferite.

„Eu cred ca MAE trebuie condus partenerial, prin respect reciproc și bună înțelegere. Asta nu-i știrbește ministrului de externe nici autoritatea, nici prestigiul. Ba dimpotrivă. Forța unui om inteligent crește când se înconjoară de oameni competenți. În plus, MAE este al României, deci noi toți trebuie să ne servim țara având cât mai bine grijă de această atât de importantă instituție. Mai ales în acest an critic. Fiind concediat e clar că alții au altă părere și și-au impus voința prin forța prerogativelor deținute”, a scris Fota.

Potrivit lui, deși există o diferență de opinii cu premierul – „nu vedem situația României la fel, dar nu am ce să-i reproșez în relația cu mine” – acesta nu a jucat niciun rol, dincolo de semnarea deciziei, „conform fișei postului”.

„Decizia concedierii mele nu vine de la domnia sa. Și eu procedam la fel, cât timp un ministru este mai aproape de domnia sa. Și nu este nici o chestie de partid, PNL fiind mulțumit de prestația mea. În definitiv, lucrurile bune pe care le-am făcut se datorează și sprijinului primit de la partid”, a ținut să explice fostul oficial.

„Nu am cerut eu să vin la MAE, nu am cerut nici să plec”

„Cam ăsta este tabloul, banal și foarte românesc. Nu am cerut eu să vin la MAE, nu am cerut nici să plec. O fac cu fruntea sus, lăsând în spate realizări colective extrem de importante pentru securitatea națională a României”, a adăugat el, ținând să remarce însă „umilirea” de la plecare.

„Aș fi apreciat, dacă tot am făcut treabă bună, să nu fiu umilit la plecare. Dar atât s-a putut. Voi continua să fiu loial Țării mele și să o servesc bine acolo unde viața mă va duce. Noi să fim sănătoși!”, a mai scris Iulian Fota.

Ca post-scriptum, Fota a făcut apel să nu se mai speculeze în privința unei eventuale numiri ca ambasador.

„Nu plec nicăieri. Rămân pe baricada României Occidentale!”, a conchis el.

Între 2009 și 2014, Iulian Fota a fost consilier prezidențial pentru securitate națională în administrația președintelui Traian Băsescu.

A răspuns de consolidarea relației strategice cu SUA, inclusiv de proiecte vitale pentru Statul Român, precum creșterea prezenței militare americane pe teritoriul României, dezvoltarea cooperării de securitate națională cu mai multe state europene, organizarea mai multor summituri NATO sau dezvoltarea relațiilor de parteneriat strategic cu Polonia sau Turcia.

Profilul său ca secretar de stat încă este publicat pe site-ul MAE.

The post Iulian Fota, concediat din Ministerul Afacerilor Externe. „E clar că alții și-au impus voința prin forța prerogativelor deținute” appeared first on tvrinfo.ro.

„}]]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri