Caută
Close this search box.

Mircea Geoană: Liderii politici ai NATO nu văd un risc la adresa securităţii României sau a ţărilor aliate

Liderii politici ai NATO nu văd un risc la adresa securităţii României sau a ţărilor aliate, dar subliniază nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robusteţe militară, rezilienţă economică şi, în general, o societate capabilă să facă faţă unor şocuri care nu sunt neaparat militare, ci pot veni din foarte multe alte direcţii, a declarat secretarul general adjunct al Alianţei, Mircea Geoană, după întâlnirea consilierilor de securitate naţională din ţările NATO desfăşurată miercuri la Bruxelles.

„Ştiu că şi acasă este o conversaţie destul de amplă cu privire la ceea ce spun liderii noştri militari şi ceea ce spunem noi, liderii politici. Haideţi să fim extrem de clari: liderii noştri militari sunt plătiţi şi au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil. Obligaţia noastră, a liderilor politici, este să evităm ca aceste scenarii să se întâmple. Deci nu vedem un risc la adresa securităţii României sau a ţărilor aliate. Vedem, în schimb, nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robusteţe militară, rezilienţă economică şi, în general, o societate capabilă să facă faţă unor şocuri care nu sunt neaparat militare, ci pot veni din foarte multe alte direcţii”, a spus Mircea Geoană, citat într-un comunicat de presă preluat de Agerpres.

Printre temele de discuţie ale întâlnirii s-au numărat securitatea energetică, securitatea cibernetică şi securitatea alimentară.

”Vorbim, în general, despre o viziune de rezilienţă economică, inclusiv în ceea ce înseamnă lanţuri de valoare modificate, competiţie între marile puteri, tehnologie şi o bază industrială de apărare mult mai robustă în toate ţările aliate. O spun încă o dată, este o invitaţie şi pentru România. M-am văzut şi cu reprezentanţii Republicii Cehe aici, care au o industrie privată de apărare de prim rang. Cehii cumpără în America companii şi se extind acolo şi au elemente, evident, foarte interesante şi pentru Ucraina, şi pentru alte zone. Deci cred că este momentul pentru o renaştere a industriei de apărare, într-o renaştere industrială mai largă, care trebuie să aibă la bază, şi în România, tehnologii cu dublă întrebuinţare”, a spus Mircea Geoană.

De asemenea, oficialii au analizat climatul de securitate care ne înconjoară.

”Vom continua să sprijinim Ucraina. Nu este timpul de a deveni pesimişti cu privire la ce se va întâmpla în acest război, care va împlini doi ani peste câteva zile. Avem resursele, avem voinţa ca să putem să facem ca Ucraina să izbândească. Este foarte important să rămânem uniţi şi să continuăm să sprijinim această ţară, pentru că lupta lor este şi lupta noastră, securitatea lor ne protejează şi securitatea noastră”, a declarat Mircea Geoană.

Jens Stoltenberg a subliniat măsurile de consolidare a apărării

Secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat că atât Europa, cât şi America de Nord contribuie în mod esenţial la menţinerea libertăţii Ucrainei şi că sprijinul acordat Ucrainei este în interesul de securitate al aliaţilor. „O victorie a Rusiei ne-ar slăbi şi ar întărâta nu doar Moscova, ci şi China, Iranul şi Coreea de Nord”, a spus el, adăugând că sprijinul acordat Ucrainei „nu este caritate. Este în propriul nostru interes de securitate”.

Începând cu luna iulie a anului trecut, NATO a convenit asupra unor acorduri industriale în valoare de 10 miliarde de dolari pentru muniţii, „inclusiv 5,5 miliarde de dolari pentru încă 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot, chiar luna trecută”. Un acord care va construi mai multe capacităţi de producţie în Europa pentru această capacitate vitală”, a declarat secretarul general, citat pe site-ul Alianţei Nord-Atlantice.

Cooperarea din ce în ce mai strânsă a Rusiei cu China, Iranul şi Coreea de Nord ridică motive serioase de îngrijorare, a spus Stoltenberg. „Prin urmare, este şi mai important ca NATO să colaboreze mai strâns cu parteneri precum Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud”.

Consilierii pentru securitate naţională au condamnat, de asemenea, rolul destabilizator al Iranului în tot Orientul Mijlociu, subliniind că atacurile miliţiilor susţinute de Iran în Irak şi Siria împotriva forţelor americane sunt inacceptabile.

The post Mircea Geoană: Liderii politici ai NATO nu văd un risc la adresa securităţii României sau a ţărilor aliate appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri