Caută
Close this search box.

Rata anuală a inflației a urcat în ianuarie la 7,4%, în creștere față de luna decembrie când a fost 6,6%. Cel mai mult s-au scumpit serviciile

Prețurile și-au continuat creșterea, iar rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2024 comparativ cu aceeași lună 2023 a fost 7,4%, în creștere față de luna anterioară când a fost 6,6%, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică.

Indicele preţurilor de consum (IPC) – indicator pentru determinarea inflaţiei la nivel naţional, în luna ianuarie 2024 comparativ cu luna decembrie 2023 a fost 101,10%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2023 – ianuarie 2024) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2022 – ianuarie 2023) a fost 9,8%.

Cel mai mult s-au scumpit serviciile, în ianuarie, comparativ cu luna anterioară.

Pe primul loc la creșterea prețului sunt serviciilor poștale, serviciile de apă – canal, transportul aerian, dar și serviciile în restaurante și cafenele.

La capitolul mărfuri nealimentare cel mai mult s-au scumpit detergenții și produsele de igienă, articolele medicale și medicamentele. Creșteri ale prețurilor s-au înregistrat și la articole de încălțăminte și tricotaje.

Alimentele cu cea mai mare creșterea prețului sunt: pestele, conservele de pește și cele de fructe, cacao, cafeaua și brânza. La băuturi, prețul berii s-a majorat în ultimul an cu 13,36%, iar cel al vinului cu 8,87%.

The post Rata anuală a inflației a urcat în ianuarie la 7,4%, în creștere față de luna decembrie când a fost 6,6%. Cel mai mult s-au scumpit serviciile appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri