Caută
Close this search box.

România, pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul plângerilor făcute la CEDO

cedo

România rămâne campioană la numărul plângerilor făcute la CEDO. Astfel, ne aflăm pe locul 1 în Uniunea Europeană şi pe locul 4 în Europa după Turcia, Rusia şi Ucraina.

Cele mai multe plângeri vizează condiţiile din penitenciare şi încălcarea dreptului la un proces echitabil. Statul român ar putea fi nevoit să plătească milioane de euro despăgubiri omului de afaceri Gigi Becali, după ce a câștigat un proces la CEDO.

Finanțatorul echipei FCSB s-a plâns că i s-a dat ilegal o condamnare, iar CEDO a stabilit că urmărirea penală, practic ancheta propriu-zisă, a durat prea mult, iar dosarul ar fi trebuit să ajungă mai repede pe masa judecătorilor români.

Becali poate acum să invoce această decizie dată de CEDO în orice proces pe care îl va începe împotriva statului român, și abia atunci să ceară despăgubiri.

Şi fostul judecător Cristi Dănileţ a învins România la CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru încălcarea libertății de exprimare a fostului judecăto. Decizia, publicată marți, vine în contextul în care Danileț a fost sancționat în urmă cu trei ani de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru o postare pe Facebook.

Decizia a fost luată cu patru voturi „pentru” și trei împotrivă. Judecătorii au decis că a avut loc o încălcare a Articolului 10 din Convenție.

Totodată, s-a stabilit faptul că „statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în contul bancar al reprezentantului său, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenție, 5.232 EUR (cinci mii două sute treizeci și doi de euro), plus orice sumă care poate fi datorată de reclamant cu titlu de impozit, pentru costuri și cheltuieli, care urmează să fie convertite în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării”, conform deciziei.

The post România, pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul plângerilor făcute la CEDO appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri