Caută
Close this search box.

SUA crede că drona care a ucis soldații americani în Iordania a fost fabricată de Iran

Statele Unite au apreciat că Iranul a fabricat drona care s-a izbit de o bază americană din Iordania în weekend, ucigând trei soldați americani și rănind peste 40, au declarat pentru Reuters patru oficiali americani.

Washingtonul a atribuit atacul – primul care a ucis trupe americane în Orientul Mijlociu de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în octombrie – militanților susținuți de Iran, iar administrația președintelui Joe Biden a promis un răspuns pe mai multe niveluri care va include lovituri.

Dar nu a spus public de unde a provenit arma care i-a ucis pe americani, chiar dacă a recunoscut responsabilitatea finală a Iranului pentru finanțarea și chiar, în unele cazuri, antrenarea militanților responsabili.

Oficialii, care au vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului, nu au furnizat modelul dronei și au spus că analiza este încă în curs de desfășurare.

Deși indicațiile inițiale au fost că drona era probabil iraniană, o evaluare oficială a fost făcută abia recent, după ce au fost recuperate fragmente din dronă.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, întrebat despre acest subiect în cadrul unei conferințe de presă care a urmat raportului Reuters, nu a confirmat originea dronei.

„Încă facem cercetări criminalistice”, a spus Austin.„”Dar majoritatea dronelor care se află în regiune au o legătură cu Iranul. Așa că…”

Austin a spus că nu știe dacă Iranul știa din timp despre atac, dar a adăugat că, în opinia sa, nu contează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri