Caută
Close this search box.

Apel pentru salvarea unei biserici medievale în stil gotic din Bistrița Năsăud

Apel pentru salvarea unui monument cu o vechime de jumătate de mileniu. O biserică în stil gotic ridicată în secolele XV-XVI în Bistriţa Năsăud are nevoie urgentă de reparaţii. Reprezentanţii unei organizaţii neguvernamentale încearcă să adune fonduri pentru conservarea bisericii, într-o primă etapă.

Așezate între dealurile din satul bistrițean Corvinești, ruinele bisericii gotice atrag atenția de la mare distanță. Chiar dacă timpul și-a pus nemilos amprenta asupra clădirii, câteva elemente de arhitectură păstrate încă amintesc de măreția de altădată a lăcașului de cult.

Satul a fost menționat documentar la 1305, iar biserica de pe deal, un secol și jumătate mai târziu. Lăcașul de cult a aparținut comunității saşilor din zonă și a rămas biserica evanghelică până la începutul secolului XX. De atunci, este în folosința parohiei ortodoxe, dar odată ce a fost construită noua biserică din sat, clădirea veche a fost abandonată.

Dacă ar fi renovat, ansamblul ar atrage turiști din toată țara, cred sătenii.

Biserici fortificate din Brașov, renovate și pregătite de oaspeți

Foste lăcașuri de cult au devenit atracții turistice. Rămase aproape goale, dificil de administrat și întreținut, unele biserici evanghelice au trecut recent printr-un program de reabilitare. Două dintre construcțiile fortificate din județul Brașov, vechi de aproape opt secole, vor putea atrage de acum mai mulți turiști și vor găzdui evenimente culturale și educative pentru copii.

Biserica medievală ar trebuie să se afle pe lista monumentelor refăcute prin Programul Național de Restaurare. Însă doar în Bistrița-Năsăud sunt 15 monumente în stare asemănătoare și niciunul nu este pe listă.

O mână de oameni inimoși, reprezentanți ai unui ONG din zonă, dar și localnici, încearcă salvarea monumentului pe cont propriu.

ONG-ul s-a implicat în trecut și în renovarea bisericii evanghelice din satul Vermeș.

Dacă vor reuși să strângă fondurile, voluntarii vor începe anul viitor o tabără de lucru pentru conservarea monumentului.

The post Apel pentru salvarea unei biserici medievale în stil gotic din Bistrița Năsăud appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri