Caută
Close this search box.

Bust al domnitorului Ștefan cel Mare, dezvelit la Ialoveni, în Republica Moldova, la 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Un bust al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt a fost dezvelit miercuri în Ialoveni, în Republica Moldova, pentru a marca Ziua Unirii Basarabiei cu România. Oficiali de pe ambele maluri ale Prutului au fost prezenți la eveniment. Iar locul nu a fost ales întâmplător: în acest raion s-a născut academicianul Ion Inculeţ, preşedintele „Sfatului Țării” din Basarabia, la momentul unirii cu patria mamă.

27 martie este o zi importantă pentru toți românii: în urmă cu 106 ani a avut loc Unirea Basarabiei cu România.

Acum, localnici din raionul Ialoveni s-au îmbrăcat în straie naționale și au purtat tricolorul pe piept la dezvelirea bustului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

A fost un eveniment de importanță majoră pentru istoria neamului nostru și generațiile viitoare. Un îndemn pentru noile generații de a valorifica ceea ce ne este dat.

Mă simt împlinit că am văzut acest bust la noi în localitate.

Ne-a unit pe toți și astăzi am venit la marea sărbătoare și ne bucurăm cu toții.

Bustul lui Ștefan cel Mare a fost realizat de sculptorul Ion Zderciuc și este amplasat în fața Consiliului Raional Ialoveni, alături de bustul Regelui Ferdinand I, cel care a semnat decretul de Unire a Basarabiei cu România.

Citește și: 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Actul istoric de la 27 martie 1918 a deschis procesul de întregire a ţării, încheiat la 1 decembrie

Natalia Eremia,  preşedinte, Raionul Ialoveni: Este un simbol al demnității și al independenței noastre naționale.

Au participat oficiali de pe ambele maluri ale Prutului

Sergiu Prodan, ministrul Culturii, Republica Moldova: E pace și nimeni joacă și nu ne urmărește că simțim românește, că cinstim predecesorii.

Marius Ursaciu, primar, comuna Gura Humorului, România: În momentul în care nu ai trecut, nu vei avea viitor, în momentul, în care nu-ți respecți trecutul, nu construieși și nu-ți respecți viitorul.

Petru Frunze, deputat, Republica Moldova: Acest gest de unitate al Sfatului Țării din 27 martie 1918 urmează să fie transpus și astăzi, atât de clasa politică din Republica Moldova cât și România.

Mesajul președintelui Maia Sandu

Şi președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat, într-un mesaj pe internet, importanţa acestei zile pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Cel mai bun mod de a celebra 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România este să punem în valoare legăturile dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului, să mulțumim României pentru susținerea constantă dedicată îmbunătățirii vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova și să muncim în continuare pentru a deveni un stat dezvoltat și liber, alături de România, în marea familie europeană, a scris Maia Sandu pe Facebook.

La Ialoveni, sărbătoarea a continuat cu un concert sub genericul „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română” și cu deschiderea unei expoziții de drapele istorice din Moldova.

The post Bust al domnitorului Ștefan cel Mare, dezvelit la Ialoveni, în Republica Moldova, la 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri