Caută
Close this search box.

Câmp magnetic răsucit, în jurul găurii negre centrale a Căii Lactee

Câmp magnetic răsucit, în jurul găurii negre centrale a Căii Lactee

Astronomii au anunțat că au detectat un câmp magnetic puternic și răsucit într-un model spiralat, în jurul găurii negre supermasive a Căii Lactee, dezvăluind calități necunoscute anterior ale obiectului imens puternic care pândește în centrul galaxiei noastre.

Structura câmpului magnetic, care emană de la marginea găurii negre numită Săgetător A * sau Sgr A *, seamănă îndeaproape cu una care înconjoară numai altă gaură neagră vreodată imaginat, mai mare, care era în centrul unei galaxii din apropiere, numite Messier 87 sau M87, au spus cercetătorii, conform Reuters.

Acest lucru indică faptul că câmpurile magnetice puternice pot fi o caracteristică comună găurilor negre, au adăugat acestea. Câmpul magnetic din jurul găurii negre M87, numit M87 *, îi permite să lanseze jeturi puternice de material în spațiu, au spus cercetătorii.

Acest lucru indică faptul că, deși astfel de jeturi nu au fost detectate până în prezent în jurul Sgr A *, acestea ar putea exista – și ar putea fi observabile în viitorul apropiat, au adăugat acestea.

Cercetătorii au lansat pentru prima dată o nouă imagine, care arată mediul din jurul Sgr A * în lumină polarizată, dezvăluind structura câmpului magnetic. Lumina polarizată provine din particule subatomice numite electroni, care girează în jurul liniilor câmpului magnetic.

Sgr A * deține de 4 milioane de ori masa soarelui nostru și este situat la aproximativ 26.000 de ani-lumină – lumina distanței călătorește într-un an, la 9,5 trilioane de mile (9,5 trilioane de km) – de pe Pământ.

„De ceva vreme, am crezut că câmpurile magnetice joacă un rol cheie în modul în care găurile negre se hrănesc și ejectează materia în jeturi puternice”, a declarat astronomul Sara Issaoun, de la Centrul pentru Astrofizică – Harvard și Smithsonian și co-lider al cercetării.

„Această nouă imagine, împreună cu o structură de polarizare izbitor de similară văzută în gaura neagră M87 * mult mai mare și mai puternică, arată că câmpurile magnetice puternice și ordonate sunt esențiale pentru modul în care găurile negre interacționează cu gazul și materia din jurul lor”, a adăugat Issaoun.

Găurile negre sunt obiecte extraordinar de dense, cu o gravitație atât de puternică, încât nici măcar lumina nu poate scăpa, ceea ce face ca vizionarea lor să fie extrem de provocatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri