Caută
Close this search box.

Planuri de destabilizare în Republica Moldova. Sume mari de bani, în joc

Planuri de destabilizare în Republica Moldova. Sume mari de bani, în joc

Planurile grupului infracţional condus de Ilan Şor, oligarhul prorus condamnat, fugit în Israel, au fost deconspirate.

Două persoane au fost arestate preventiv şi o alta a fost reţinută, după ce Poliţia Republicii Moldova şi Procuratura Anticorupţie au descoperit apartamentele în care erau plănuite acţiunile de destabilizare.

Mai exact, proteste. De acolo s-au confiscat sume mari de bani, cu care trebuiau plătiți aşa-zişii protestatari.

Poliţiştii au prezentat dovezi că grupul Şor, prin intermediul mai multor partide politice, intenţiona să creeze mai multe acţiuni de destabilizare.

În ultimele două săptămâni, anchetatorii au găsit apartamentele în care erau ascunse sume mari de bani. Cu o parte urma să se achite datoriile către anumite persoane care au protestat la Chişinău anul trecut.

Autoritățile susțin că o altă parte din bani erau pentru viitoarele acţiuni de protest, conform TVRInfo.

Miercuri, de exemplu, acelaşi grup ar fi încercat să transporte peste 200 de oameni la Bucureşti, pentru a protesta la Congresul Partidului Popular European.

Viorel Cernăuțeanu, şef, Inspectoratul General de Poliţie Republica Moldova: Ca să înţelegeţi, la un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro. Cel mai regretabil este că această intenţie de organizare a protestelor venea şi din partea unui alt partid de la Bucureşti.

Trei persoane au fost reţinute în acest caz, dintre care două au şi primit mandat de arestare preventivă.

Viorel Cernăuțeanu, şef, Inspectoratul General de Poliţie Republica Moldova: A mai fost reţinut un fost angajat al altei structuri de forţă, deci ex-angajat. A făcut parte din anumite instituţii alte statului, bine pregătite, pe domenii atât de pregătire fizică, dar şi pe aspecte de investigaţii şi gestionare a anumitor acţiuni.

În anchetă sunt vizate mai multe partide politice finanţate de grupul infractional condus de condamnatul fugar Ilan Şor.

Veronica Dragalin, şef, Procuratura Anticorupţie Republica Moldova: În total, au fost efectuate mai mult de 145 de percheziţii, au fost audiate mai mult de 350 de persoane, în calitate de martori avem 20 de persoane cu statut de bănuit, învinuit.

Investigațiile au loc în cadrul unei ample anchete despre finanţarea ilegală a partidelor politice şi spălare de bani.

Autoritățile spun că acțiunile grupului Șor fac parte din planul de destabilizare planificat de Federaţia Rusă, despre care a anunţat și şeful Sistemului de Informații și Securitate la începutul acestei săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri