Caută
Close this search box.

Legea amnistiei din Spania, undă verde în comisia pentru justiţie a Parlamentului. Miza, reintroducerea faptelor de terorism, delapidare sau trădare

[[{„value”:”

Legea amnistiei a primit undă verde din partea comisiei pentru justiţie a Parlamentului spaniol. Noul text negociat cu separatiştii catalani include şi fapte de terorism, delapidare sau trădare de care este acuzat direct liderul Carles Puigdemont. Cel care timp de 10 ani a încercat să separe Catalonia de Spania. Guvernul susţine că legea amnistiei va aduce împăcarea istorică de care Spania are nevoie pentru a merge mai departe. Detalii de la Oana Dobrescu.

Coaliţia de Guvernare a ajuns la un acord pentru schimbarea textului legii amnistiei în cazul celor au participat la referendumul ilegal pentru separarea Cataloniei de Spania.

Principalele modificări faţă de textul iniţial sunt extinderea cu 3 luni a perioadei în care au fost săvârşite faptele. Astfel amnistia îşi va produce efectele din noiembrie 2011 până în noiembrie 2023.

Felix Bolanos, ministrul pentru Președinție, Justiție și Relația cu Parlamentul: Aceasta este o lege care va rămâne în istorie, cea mai bună istorie a Spaniei. O istorie a reconcilierii și a conviețuirii, istoria unui Guvern curajos, a unui partid socialist curajos care privește în ochi persoane care gândesc diferit, iar de astăzi deschidem o nouă etapă.

Miriam Nogueras, purtător de cuvânt JUNTS, partidul separatist catalan: Am căzut de acord să fie completă, să nu rămână nimeni în afara legii amnistiei și să fie cu aplicare imediată.

Însă miza principală a acordului a fost introducerea terorismului în legea amnistiei, după ce săptămâna trecută Tribunalul Suprem a decis să îi deschidă lui Carles Puigdemont un dosar penal.

Astfel, din noul text a dispărut excepţia referitoare la Codul Penal Spaniol privind acuzaţia de terorism şi a rămas doar referirea la legislaţia Europeană.

Opoziţia îl acuză pe preşedintele Guvernului Pedro Sanchez că legea este un costum croit pe măsura lui Puigdemont.

Cuca Gamarra, secretar general al Partidului Popular: Știm că singurul lucru pe care intenționează să îl facă este să îi amnistieze pe cei de care depinde, fie că sunt corupți, delapidatori sau persoane care pot fi acuzate de infracțiuni de terorism.

Preşedintele Partidului popular spaniol Alberto Nunez Feijoo a atacat legea amnistiei de la tribuna congresului PPE de la Bucureşti şi a cerut sprijin Europei pentru a nu „permite atacuri la adresa statului de drept”.

Iar Manfred Webber l-a acuzat pe Sanchez că este marioneta lui Puigdemont.

După ce a primit undă verde de la Comisia de Justiție, legea amnistiei va merge în plenul Congresului Deputaţilor săptămâna viitoare și apoi la Senat, unde opoziţia are majoritatea absolută.

Cel mai optimist termen pentru aprobare este luna iunie, exact înaintea încheierii mandatului de europarlamentar a lui Carles Puigdemont, care se bucură până atunci de imunitate.

The post Legea amnistiei din Spania, undă verde în comisia pentru justiţie a Parlamentului. Miza, reintroducerea faptelor de terorism, delapidare sau trădare appeared first on tvrinfo.ro.

„}]] 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri