Caută
Close this search box.

Ministrul german de Externe: Evoluţiile recente din Republica Moldova sunt similare cu cele de la începutul conflictului dintre Ucraina şi Rusia

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a asemănat evoluţiile recente din Republica Moldova cu cele de la începutul conflictului dintre Ucraina şi Rusia. Ea a subliniat apoi că doreşte să sprijine Republica Moldova în dreptul ei la integritate teritorială.

Recent, conducătorii pro-ruşi din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova au adoptat o rezoluție care prevede că Transnistria doreşte să se adreseze Consiliului Federaţiei Ruse şi Dumei de Stat „cu o solicitare de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în faţa presiunii tot mai mari din partea Moldovei”.

Deocamdată nu e clar ce anume vor pro-rușii care conduc Transnistria de la Moscova.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a comparat această situație cu cea de acum câțiva ani, din estul Ucrainei, când minorităţile au fost instrumentalizate de Vladimir Putin pentru a ajuta la pregătirea invadării pe scară largă a Ucrainei din 2022.

În 2014, Moscova anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea după ce a organizat un pretins referendum în care cetăţenii au fost întrebaţi dacă vor să adere la Rusia. Nici referendumul, nici anexarea Crimeei nu sunt recunoscute la nivel internaţional.

Referendumuri false, proceduri false pentru a destabiliza o altă ţară sunt o încălcare a dreptului internaţional”, a declarat Annalena Baerbock potrivit DPA, citată de Agerpres.

Aceasta a punctat apoi că Ministerul german de Externe e de mult timp conştient de destabilizarea Republicii Moldova din exterior.

Totodată, Baerbock a subliniat că vrea să ajute Republica Moldova în dreptul ei la integritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri