Caută
Close this search box.

Partidul cancelarului austriac Karl Nehammer nu vrea să accepte programul electoral al PPE, pentru că nu este de acord cu intrarea României în Schengen şi cu energia nucleară

Delegaţii austrieci de la congresul Partidului Popular European, care se desfăşoară la Bucureşti, se vor exprima prin veto asupra manifestului electoral prezentat înainte de alegerile europene. Pentru ÖVP, partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer – care se va afla el însuşi la Bucureşti şi care joi are o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis -, propunerile familiei politice din care face parte în privinţa extinderii Schengen şi a energiei nucleare reprezintă „linii roşii”, scrie presa austriacă, potrivit News.ro.

Partidul Popular European (PPE), familia politică din care face parte şi ÖVP, se reuneşte miercuri şi joi la Bucureşti, pentru a-şi alege candidatul pentru preşedinţia Comisiei Europene şi pentru a-şi adopta programul electoral.

Potrivit secretarului general al Partidului Popular Austriac, Christian Stocker, delegaţii ÖVP nu vor vota în favoarea programului electoral al PPE. Motivul sunt mai multe prevederi cu care austriecii nu sunt de acord, cum ar fi aprobarea obligatorie a energiei nucleare sau extinderea spaţiului Schengen.

„Avem poziţii clare şi o poziţie clară în calitate de partid popular în Europa, ne menţinem această poziţie şi nu ne putem abate de la ea. Manifestul conţine multe propuneri bune şi puncte importante, dar există şi câteva linii roşii pentru noi”, a declarat Christian Stocker, citat de Die Presse.

ÖVP respinge, de pildă, includerea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, aşa cum cer aceste ţări (şi cu graniţele terestre – n.r.). „Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul şi nu trebuie să trecem cu vederea acest lucru”, a declarat Stocker într-un comunicat citat de agenţian APA.

La sfârşitul anului trecut, Austria a acceptat să-şi ridice veto-ul în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen acceptând un compromis: ca la sfârşitul lunii martie, cele două ţări să intre în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime, decizia în privinţa graniţelor terestre urmând să fie luată ulterior. Zilele trecute, ministrul austriac de interne, de asemenea membru al ÖVP, a evitat să se pronunţe în privinţa unui orizont de timp pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen inclusiv cu graniţele terestre, în ciuda faptului că autorităţile române sunt optimiste şi spun că se va întâmpla până la sfârşitul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri