Caută
Close this search box.

România a trecut la ora de vară. Cum ajutăm organismul să se adapteze treptat

România a trecut la ora de vară. Ceasul s-a dat cu o oră înainte, cu scopul oficial declarat de a profita mai mult de lumina naturală şi de a economisi energie. Asta înseamnă că noaptea care tocmai a trecut a fost mai scurtă. Este o schimbare puternic resimţită de multe persoane, dar efectele negative pot fi uşor atenuate daca sunt respectate câteva reguli simple care permit organismului să se adapteze treptat, pe durata a două săptămâni. De exemplu, opt ore de somn pe noapte sunt De ajutor in aceasta perioada, spun medicii.

Medicii susţin că trecerea la ora de vară poate avea efecte negative asupra organismului uman, iar mulţi oameni au nevoie chiar şi de două săptămâni pentru a se adapta.

Nici efectele neuropsihice nu sunt de neglijat, de la durere de cap, ameţeli şi insomnie, până la tulburări de apetit şi depresie. Persoanele instabile emoţional sunt cele mai vulnerabile în această perioadă.

Sistemul cu cele două ore, de iarnă şi de vară, a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului si a crizelor de pe piața petrolului din anii 1970.

În urmă cu câțiva ani, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei, fiecare stat membru având libertatea de a decide dacă dorește să mențină permanent ora de vară sau ora de iarnă.  Şi să anunţe pentru ce optează. Dar pandemia de COVID-19 și, apoi, conflictul din Ucraina au împiedicat implementarea acestei inițiative.

The post România a trecut la ora de vară. Cum ajutăm organismul să se adapteze treptat appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri