Caută
Close this search box.

România ar putea avea de două ori mai mulți prosumatori

România ar putea avea de două ori mai mulți prosumatori

România ar putea avea, anul acesta, peste 200.000 de prosumatori. Numărul lor ar urma să fie de două ori mai mare decât anul trecut.

Puterea instalată a micilor producători de energie a depășit-o deja pe cea a centralei nuclear-electrice de la Cernavodă.

Experții avertizează însă că odată cu numărul tot mai mare de cereri de racordare la rețea, există riscul să crească și timpul de așteptare. Un alt risc e ca energia electrică produsă să nu poată fi preluată în sistem.

Numărul prosumatorilor a crescut continuu în ultimii ani și ajuns la 120.000 la sfârșitul lui 2023. De la începutul anului, 90.000 de beneficiari ai programului „Casa Verde 2023” au primit aprobarea de a instala panouri fotovoltaice.

Alții 100.000 urmează să primească finanțare prin „Casa Verde 2024”, care e programat să înceapă în vară.

Dar, odată cu numărul tot mai mare de cereri de racordare la rețelele de distribuție, au apărut și probleme.

Adrian Folteanu, președinte Asociația Micilor Producători de Energie Electrică: Dacă ne luăm după lege, procedura nu are voie să dureze mai mult de 21 de zile. La ora actuală, sunt persoane care stau şi de juma de an. Noi ne aşteptăm să crească această perioadă de aşteptare. Există o criză de contoare inteligente.

Experții avertizează că un alt risc e ca energia produsă de prosumatori să nu poată fi preluată în rețeaua de distribuție.

Silvia Vlăsceanu, expert în energie. Va bate soarele la fel și toți vor produce simultan. Probabil operatorul va limita livrarea de energie în rețeaua de distribuție pentru că nu are capabilitatea tehnică de a prelua întreaga cantitate. Stocarea este esențială în perioada următoare.

Furnizorii au deja probleme cu emiterea facturilor.

Laurențiu Urluescu, președinte, Asociația Furnizorilor din România: Sunt câțiva furnizori care au întârzieri în facturarea prosumatorilor. Vorbim de prosumatori persoane fizice. La persoanele juridice este problema Ro-Efactura care este în rezolvare. În principiu, au fost datorate unei lipse, unei interpretări a legislației, interpretare care a sosit de la ANRE acum câteva săptămâni.

Oficialii ANRE vor continua discuțiile cu prosumatorii și distribuitorii și nu exclud schimbarea regulilor.

Viorel Alicuș, director în cadrul ANRE: Sperăm să identificăm, de aceea facem și grupul de lucru cu prosumatorii, care sunt problemele reale. Să identificăm dacă problema este în reglementările ANRE sau este o problemă care ține de legislația primară.

Pentru moment, ministerul Energiei a propus modificarea legislației, astfel încât să fie eliminată posibilitatea introducerii „taxei pe soare”, conform TVRInfo.

Adrian Vintilă, consilier ministerul Energiei: Prosumatorii se plângeau, atât prosumatorii actuali cât și viitorii prosumatori, analizau dacă mai este fezabil instalarea unui sistem fotovoltaic în perspectiva introducerii acestei taxe. Eliminarea posibilității introducerii acestei taxe e în favoarea tuturor.

Prosumatorii au deja o putere instalată de peste 1.500 de MW, cu 100 de MW mai mare decât cea a centralei nuclear-electrice de la Cernavodă. Anul acesta, puterea instalată a lor ar putea depăși 2.000 de MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri