Caută
Close this search box.

SUA cer explicaţii Israelului după uciderea a cel puțin 112 palestinieni care aşteptau ajutoare umanitare

Statele Unite au cerut joi Israelului să ofere „răspunsuri” după moartea a peste 110 persoane, potrivit Hamas, în timpul unei distribuiri de ajutoare în Gaza, care s-a transformat în haos. Washingtonul a descris situaţia ca fiind „disperată”, transmite AFP.

Potrivit BBC, cel puțin 112 palestinieni au fost uciși și 760 au fost răniți în timp ce încercau să obțină ajutoarele de care au nevoie disperată în Gaza. Mulțimile s-au năpustit asupra unui convoi de camioane pe drumul de coastă la sud-vest de orașul Gaza, în prezența tancurilor israeliene.

Armata israeliană spune că tancurile au tras focuri de avertisment, dar nu au lovit convoiul. Unii palestinieni spun că trupele au tras direct asupra lor.

Un martor palestinian a declarat pentru BBC că majoritatea celor care au murit au fost călcați de șoferii camioanelor care încercau să avanseze.

Citește și: Peste 100 de persoane, ucise într-un atac israelian în Gaza. Ele așteptau un ajutor umanitar

Căutăm de urgenţă informaţii suplimentare despre ceea ce s-a întâmplat cu exactitate„, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, prezentând condoleanţe familiilor celor ucişi.

Suntem în contact cu guvernul israelian încă de dimineaţă devreme şi înţelegem că o anchetă este în curs. Vom urmări îndeaproape această anchetă şi vom face presiuni pentru a obţine răspunsuri„, a adăugat el.

Citește și: SUA iau în considerare livrarea de ajutoare în Gaza pe cale aeriană, în contextul în care livrările terestre devin din ce în ce mai complicate, potrivit unui oficial american

SUA cer Israelului să permită ajutoarele umanitare

Oficialul american a cerut Israelului să autorizeze „cât mai multe puncte de acces posibil şi să permită distribuirea sigură şi în siguranţă a acestui ajutor în întreaga Fâşie Gaza”.

Continuăm să afirmăm în mod clar, în toate conversaţiile noastre cu guvernul israelian, că trebuie luate toate măsurile posibile pentru a permite intrarea mai multor ajutoare în Fâşia Gaza„, a spus el.

Matthew Miller a mai declarat că incidentul a arătat că situaţia este „incredibil de disperată” în Gaza, unde ONU a avertizat asupra riscului foametei.

Oamenii se năpustesc asupra acestor camioane pentru că le este foame, pentru că au nevoie de hrană, pentru că au nevoie de medicamente şi alte forme de asistenţă„, de unde nevoia de încetare temporară a focului care să permită creşterea ajutoarelor, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

The post SUA cer explicaţii Israelului după uciderea a cel puțin 112 palestinieni care aşteptau ajutoare umanitare appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri