Caută
Close this search box.

Medicamentele ieftine, tot mai rare în farmacii pentru că nu sunt rentabile. Ajutor de stat de peste 500 de milioane de euro pentru fabricile din România

Rând pe rând, tot mai multe medicamente ieftine dispar din farmacii. Resimt această situație în special persoanele cu boli de inimă, cancer sau afecțiuni autoimune. Producătorii susțin că fabricarea acestora costă prea mult și nu pot recupera cheltuielile pe piața din România, unde statul impune taxa clawback și politica celui mai mic preț. Anul acesta, autoritățile ar urma să propună o nouă modalitatea de calcul a tarifelor.

Medicamentele ieftine, deși sunt esențiale pentru mulți bolnavi, au devenit nerentabile pentru mulți producători.

Mai ales antibioticul, antibioticul e foarte greu de găsit, mai ales pentru copii. Da, am găsit foarte greu uneori, mai ales pentru copilași, în special cele pentru răceală, siropurile pentru tuse.”, au spus două femei.

Medicii de familie sunt obligaţi ca pe reteţă să scrie denumirea comună internațională a unui medicament, mai exact substanţa activă. În final, pacientul alege ce medicament cumpără, generic sau inovativ, în funcţie de buget. Dar uneori, bolnavii se întorc la medicul de familie din cauză că nu găsesc niciuna dintre variante.

CITEȘTE ȘI: Un pacient român așteaptă 2,5 ani pentru a se trata gratuit cu medicamente de ultimă generație

Daciana Toma, vicepreşedintele Societății Medicilor de Familie: Nu știi sigur dacă e o situație reală, dacă e punctuală, doar pe un lanț de farmacii, sau pe un oraș sau în cât timp se va regla. Sunt o grămadă de afecțiuni în care dacă pacientul nu își ia tratamentul o zi, poate să fie extrem de important pentru pacient.

Datele arată că medicamentele generice ocupă 80% din tratamente, iar cele inovative, 20%. La costuri, însă, situaţia se inversează, pentru că 80% din bani sunt cheltuiţi pentru moleculele noi, inovative, astfel că banii pentru medicamentele căutate de majoritatea bolnavilor sunt prea puţini. Se adaugă și politicile de preț impuse de autorități.

Simona Cocoș, preşedinta Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice: Aceste medicamente care au un preț mai mic, accesibil pacienților sunt foarte amentințate de politica prețului cel mai mic și taxa clawback.

Pentru a încuraja producţia locală de medicamente, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat cu o valoare de peste 500 de milioane de euro pentru fabricile din România.

CITEȘTE ȘI: Antibiotice Iași înregistrează creșteri, iar medicamentele produse aici ajung pe piețe din întreaga lume

Marcel Boloș, ministrul Finanţelor: Sunt proiecte cu un un impact bugetar consistent, de la 10 milioane la 100 de milioane de euro.

Banii ar putea fi investiți în linii de producție sau laboratoare de testare.

Radu Gănescu, președinte copac: Creând această producție la tine în țară, cu singuranță este ajutor, pentru că poți să ai acces la medicamente mai repede, cum a fost în perioada pandemiei, să creezi stocuri care să ajute populația în caz de nevoie.

Datele arată că, în acest moment, în România, sunt aproximativ 2.200 de me­dicamente generice, însă în urmă cu mai bine de 5 ani numă­rul acestora era aproape dublu, de până la 4.000.

The post Medicamentele ieftine, tot mai rare în farmacii pentru că nu sunt rentabile. Ajutor de stat de peste 500 de milioane de euro pentru fabricile din România appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri