Caută
Close this search box.

Temeri în Republica Moldova în legătură cu planurile lui Putin. Maia Sandu: Președintele rus mizează pe grupările criminale pentru destabilizare

Vladimir Putin mizează pe grupările criminale din Republica Moldova pentru acțiuni de destabilizare, avertizează președinta Maia Sandu. Și Institutul pentru Studiul Războiului a precizat într-un raport că regimul de la Kremlin intenţionează să folosească Transistria și Găgăuzia pentru a justifica operațiunile hibride care să destabilizeze și mai mult Republica Moldova înaintea negocierilor de aderare la UE. Bașcanul din Găgăuzia, Evghenia Guțul, s-a întâlnit recent cu Vladimir Putin și alți politicieni de la Kremlin.

Autoriţăţile de la Chişinău au declarat că recentele vizite ale başcanului autonomiei găgăuze sugerează direct interferenţele regimului de la Moscova în procesele democratice ale Republicii Moldova.

Maia Sandu preşedintele Republicii Moldova: „Ce am văzut noi acum este că preşedintele Rusiei, pe faţă, a arătat că mizează pe grupările criminale din Republica Moldova”.

Igor Grosu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Este foarte clar şi e un exemplu, o mostră că Putin şi-a marcat şi a indicat cine sunt partenerii lor în Republica Moldova. Partenerii lor în Republica Moldova sunt bandiţii”.

Grupul Șor, anchetat pentru planuri de destabilizare în Republica Moldova. Sume mari de bani pentru protestatari

Planurile grupului infracţional condus de Ilan Şor, oligarhul prorus, au fost deconspirate. Două Persoane au fost arestate preventiv şi o alta a fost reţinută, după ce Poliţia Republicii Moldova şi Procuratura Anticorupţie au descoperit apartamentele în care erau plănuite acţiuni de destabilizare.

Expertii de la Institutul pentru Studiul Războiului arată cronologia vizitelor pe care Evghenia Guțul le-a efectuat la Moscova. Başcanul s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, în Soci, vizită despre care a scris laudativ pe reţele sociale.

Raportul arată că Evghenia Guțul s-a întâlnit şi cu adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, Serghei Kirienko, pe 7 martie. Potrivit documentului, acesta ar conduce mai multe comitete ale Kremlinului care desfășoară operațiuni de informare și operațiuni hibride îndreptate împotriva Occidentului, inclusiv spre Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI: Annalena Baerbock: Evoluţiile recente din R. Moldova sunt similare cu cele de la începutul conflictului dintre Ucraina şi Rusia

Raportul Institutului pentru Studiul Războiului: „Concentrarea intensificată a Kremlinului asupra relațiilor cu UTA Găgăuzia, după o recentă concentrare retorică asupra celeilalte regiuni pro-ruse din Republica Moldova, continuă să indice faptul că Kremlinul speră să folosească aceste două regiuni pentru a justifica operațiunile hibride menite să destabilizeze și să polarizeze și mai mult Republica Moldova înaintea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, se arată în documentul oficial.

Başcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guţul, a stat la Moscova mai mult de o săptămână. În tot acest timp, a lansat informații false la întâlnirile cu politicieni ruşi, printre care şi cu preşedintele Vladimir Putin. Ea a făcut declaraţii secesioniste, a criticat conducerea de la Chişinău şi vectorul european al ţării. Şefa Procuratii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a spus că Guţul ar putea fi cercetată prin prisma articolului despre interzicerea promovării separatismului, doar dacă va exista o sesizare, transmite TVR Moldova.

The post Temeri în Republica Moldova în legătură cu planurile lui Putin. Maia Sandu: Președintele rus mizează pe grupările criminale pentru destabilizare appeared first on tvrinfo.ro.

„}]]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri