Caută
Close this search box.

Un partid comunist rus cere anchetă pe posibila implicare a Occidentului în moartea lui Stalin

Un partid comunist rus cere anchetă pe posibila implicare a Occidentului în moartea lui Stalin

Partidul Comuniştilor din Rusia a cerut Serviciului Federal de Securitate (FSB, moştenitorul KGB) şi procurorilor de rang înalt să investigheze posibila implicare a serviciilor de informaţii occidentale în moartea liderului sovietic Iosif Stalin în 1953, a relatat marţi agenţia de presă RIA, preluată de Reuters.

„Partidul s-a adresat Procuraturii Generale a Federaţiei Ruse şi FSB-ului cu solicitarea de a verifica posibila implicare a serviciilor de informaţii occidentale în moartea lui Iosif Visarionovici Stalin”, a relatat RIA, citându-l pe preşedintele Partidului Comunist, Serghei Malinkovici.

„Multe mărturii ale contemporanilor lui Stalin vorbesc despre posibila otrăvire a liderului naţiunilor sovietice de către agenţi de influenţă occidentală”, a declarat Malinkovici, conform News.ro.

Nu a fost imediat clar dacă FSB sau Procuratura Generală au răspuns la solicitarea partidului, menţionează Reuters.

Marţi se împlinesc 71 de ani de la moartea lui Stalin, care a fost liderul Uniunii Sovietice din 1924 până în ziua în care a murit. Cauza morţii sale a fost un accident vascular cerebral, potrivit guvernului. Dictatorul sovietic este arhitectul industrializării rapide a Rusiei, dar este mai ales responsabil de moartea a milioane de oameni în epurări, lagăre de muncă de tip Gulag şi înfometare.

Actualul lider rus Vladimir Putin, care se prezintă drept un moştenitor al ţarilor din trecut, i-a făcut o evaluare rezervată lui Stalin, lăudându-i conducerea în război, dar condamnându-i politicile interne ca fiind „totalitare”. Pe de altă parte, actuala retorică a Moscovei, de când a declanşat invazia pe scară largă în Ucraina, este că duce un război existenţial cu Occidentul.

Partidul Comuniştilor din Rusia (PCCR) a fost înregistrat în 2012. Principalul său rival la stânga spectrului politic din Rusia este Partidul Comunist al Federaţiei Ruse (CPRF), care se consideră succesorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Malinkovici a declarat pentru RIA că reprezentanţii partidului său vor depune marţi flori la bustul lui Stalin de la zidul Kremlinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri