Caută
Close this search box.

Ungaria a ratificat aderarea Suediei la NATO

Ungaria a ratificat aderarea Suediei la NATO

Președintele Ungariei, Tamas Sulyok, a semnat proiectul de lege care a aprobat aderarea Suediei la NATO, a anunţat biroul președintelui, bătătorind calea pentru ca Suedia să devină cel de-al 32-lea membru al Alianței, în zilele următoare.

Stockholm și-a abandonat politica de nealiniere, pentru o mai mare siguranță în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord după invazia Rusiei a Ucrainei, în anul 2022.

Formalitățile rămase, cum ar fi depunerea documentației de aderare la Washington, sunt susceptibile de a fi încheiate rapid, conform Reuters.

„Este extrem de important și sperăm că vom deveni acum membri și nu va fi o chestiune de săptămâni, ci o chestiune de zile”, a declarat ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson.

„Va fi bine pentru Suedia și va fi bine pentru NATO. Pentru stabilitatea întregii zone euroatlantice, va fi bine ca Suedia să devină un membru cu drepturi depline al NATO”, a mai spus Jonson.

Majoritatea țărilor NATO au aprobat oferta Suediei, după cererea sa, din mai 2022, dar Turcia și Ungaria au întârziat procesul, nemulțumite de sprijinul perceput de Suedia pentru separatiștii kurzi și de criticile guvernului ungar.

Aderarea Finlandei anul trecut și de curând a Suediei, care nu a mai fost în război din anul 1814, este cea mai semnificativă expansiune a NATO, de când în aceasta au intrat membri din estul Europei, după ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit, în 1991.

Aderarea este o lovitură pentru președintele Vladimir Putin, iar Rusia se confruntă acum cu un lanț aproape neîntrerupt de membri NATO, spre vestul său, care se întinde de la Marea Neagră, până în Arctica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri