Caută
Close this search box.

Apel către Congresul SUA pentru a sprijini Ucraina. Barbra Streisand, Sean Penn, Imagine Dragons, Viggo Mortensen, printre semnatari. ”Soldații ucraineni fac pentru noi ceea ce nu putem face noi înșine”

Peste 35 de artiști, activiști, savanți și alte figuri proeminente solicită Congresului SUA într-o scrisoare finanțare pentru Ucraina, notează CNN.

Cerem împreună Congresului să facă ceea ce trebuie

Ucrainenii luptă pentru existența lor. Pe teritoriul pe care Rusia îl ocupă, torturează cetățeni ucraineni, răpește copii ucraineni și ucide lideri ucraineni. Acolo unde armele sale ajung, Rusia ucide civili și salvatori. Rachetele, dronele și bombele rusești distrug bisericile și monumentele Holocaustului. Ocupația rusă îi amenință pe musulmanii din Ucraina, pe tătarii din Crimeea.

Liderii ruși spun deschis că scopul lor este distrugerea statului ucrainean și eliminarea ucrainenilor ca popor. Propagandiștii ruși amenință cu genocidul aproape în fiecare zi. În acest moment, Rusia folosește rachete și bombe cu planare pentru a distruge frumosul oraș antic Harkov, care adăpostea 1,5 milioane de oameni înainte de război, așa cum a procedat și în orașele Mariupol, Alep și Groznîi.

Ucrainenii luptă și pentru siguranța noastră și pentru libertatea tuturor. Rezistând dictaturii ruse, ei arată că democrația se poate apăra. Apărându-și granițele, ei protejează ordinea internațională și limitează haosul. Luptând singuri împotriva Rusiei, ei protejează Europa. Arătând cât de dificile sunt operațiunile ofensive, ucrainenii fac mai puțin probabil un război chinezesc în Pacific. Luptând un război convențional împotriva unei puteri nucleare, ei fac ca proliferarea nucleară și războiul nuclear să fie mai puțin probabile.

Forțele armate ucrainene apără interesele americane elementare. Ei fac lucruri pe care americanii nu le pot face singuri. Absorbind întreaga forță a atacului rusesc, ei fac imposibile alte războaie în Europa. Ei descurajează China fără a provoca în vreun fel Beijingul. Arătând că unei puteri nucleare i se poate rezista, ei învață alte țări că nu trebuie să construiască arme nucleare. Timp de doi ani, ucrainenii ne-au protejat pe noi și pe propriul lor popor.

Majoritatea americanilor înțeleg acest lucru și vor să ajute Ucraina. Și majoritatea aleșilor o fac, de asemenea.

Dar îi dezamăgim pe ucraineni. Au trecut mai bine de 470 de zile de când Congresul a adoptat o legislație care să sprijine Ucraina. Perioada corespunde intervalui de timp de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. În perioada de lipsei de acțiune (a Congresului), Rusia și-a reconstituit armata. Pregătește o nouă ofensivă, testând Ucraina pe front și folosind ilegal gaz CS pentru a-i alunga pe soldații ucraineni din tranșee.

Dacă Rusia învinge, aceasta va fi vina noastră. Și atunci vom înțelege ce am pierdut.

Dacă Rusia va învinge, aceasta va fi vina noastră. Și atunci vom înțelege ce am pierdut. Tot ceea ce face Ucraina pentru noi poate fi inversat. Dacă Ucraina va fi învinsă, ne vom afla într-o lume mult mai periculoasă. Va fi o lume în care ne putem aștepta la război în Europa și la război în Asia. O lume în care Rusia poate afecta exportul alimentelor produse în Ucraina către Orientul Apropiat și Africa. O lume fără reguli și o lume plină de arme nucleare.

Și atunci va fi prea târziu pentru a face lucrul care, chiar acum, este ușor: ajutați un aliat care se află într-o luptă decisivă adoptând legislația în Congres. Cheltuiți puțin din bugetul Departamentului Apărării, sumă mică din bugetul total, dintre care mare parte rămâne în Statele Unite.

Nu ar trebui să-i dezamăgim pe aliații noștri. Lumea crede că Ucraina este o alegere ușoară pentru noi. Este o democrație și pretindem că sprijinim democrațiile. Soldații săi fac pentru noi ceea ce nu putem face pentru noi înșine. Ucraina luptă singură și nu cere trupe americane. Ceea ce trebuie să facă America pentru a sprijini Ucraina este un gest minim. Dacă nu ne putem respecta angajamentele față de Ucraina, nimeni nu va crede că vom putea sprijini pe vreunul dintre aliații noștri în viitor. Asta ne va diminua importanța și va crea o lume a războiului.

CITEȘTE ȘI: Ucraina face progrese în producţia de rachete şi de drone, anunţă preşedintele Zelenski

Ucrainenii sunt aliați impresionanți. Se luptă bine pe un front foarte lung. Ei au curățat Marea Neagră de marina rusă, permițând agriculturii ucrainene să hrănească Orientul Apropiat și Africa. Ei și-au dezvoltat și desfășurat propriile arme. Ei fac tot ce este uman posibil și suportă pierderi umane dureroase în fiecare zi. Dar au nevoie de lucruri pe care numai noi le putem oferi pentru a continua lupta.

Ucrainenii ne oferă o șansă. O șansă pentru americani să facă ceea ce trebuie, pentru ei, pentru noi, pentru decență, pentru umanitate. Ucraina se poate proteja și poate aduce stabilitate în întreaga lume. Dacă permitem Ucrainei să piardă, totuși, creăm premisele pentru o catastrofă în ceea ce îi privește și catastrofă pentru noi înșine.

CITEȘTE ȘI: Jens Stoltenberg, categoric: Ucraina nu mai poate aştepta şi are nevoie acum de muniţii şi alte ajutoare

Congresul a revenit în sesiune săptămâna aceasta. Timpul este scurt și pot apărea noi pericole foarte repede. Împreună facem apel la Congres să facă ceea ce trebuie – chiar acum. Susțineți Ucraina!

Scrisoare semnată de către:

J.J. Abrams, regizor

José Andrés, bucătar și activist

Gabrielle Carteris, actriță și lideră de sindicat

Mona Charen, jurnalist

Misha Collins, actor

Rosario Dawson, actor

Felicia Day, actor și scriitor

Doug Fears, fost consilier pentru securitatea patriei

Jonathan Safran Foer, romancier

Francis Fukuyama, politolog

Mark Hamill, actor

Gale Anne Hurd, producător

Dara Khosrowshahi, antreprenor

William Kristol, scriitor

Eric Edelman, diplomat

Imagine Dragons, trupă muzicală

Scott Kelly, astronaut

Daniel Lubetzky, antreprenor

Michael McFaul, politolog

Kate McKinnon, actor

Alyssa Milano, actor

Viggo Mortensen, actor

Patton Oswalt, comedian și actor

Phillips O’Brien, istoric militar

Brad Paisley, muzician

Sean Penn, actor

Serhii Plokhii, istoric

Ivanna Sakhno, actriță

Eric Schmidt, filantrop

Liev Schreiber, actor

Timothy Snyder, istoric

Terrell Jermaine Starr, jurnalist

Barbra Streisand, cântăreață și actor

Hilary Swank, actriță

Peter Wehner, scriitor și activist

Katheryn Winnick, actor

The post Apel către Congresul SUA pentru a sprijini Ucraina. Barbra Streisand, Sean Penn, Imagine Dragons, Viggo Mortensen, printre semnatari. ”Soldații ucraineni fac pentru noi ceea ce nu putem face noi înșine” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri