Caută
Close this search box.

Banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila prin firma unui fost șef al spitalului SRI / Intermediar: Ella Congress&Events

Rafila: Spitalele din Bucureşti trebuie integrate într-o platformă comună

Ministrul Rafila a negat că societatea de microbiologie e sponsorizată de companii farmaceutice. HotNews a descoperit intermediarul: firma Ella Congress&Events, către care companiile de medicamente dau bani, sub formă de prestări servicii. Prin acest mecanism, sumele de la big farma de care beneficiază societatea profesională a lui Alexandru Rafila nu apar în baza de date a Agenției Naționale a Medicamentului unde, conform legii, sponsorizările sunt obligatoriu declarate de către industria sănătății, societăți medicale și medici.

  • De ce firmele din industria Pharma au un interes enorm în relația cu ministrul Sănătății și cu ministerul condus de acesta? Ministerul Sănătății are în subordine directă Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale – instituția ce decide practic, împreună cu Ministerul Sănătății, ce medicamente și de la ce firme se aprobă, care dintre ele sunt compensate și ce dispozitivelor medicale ale companiilor sunt aprobate în România.
  • Instituțiile subordonate lui Alexandru Rafila autorizează și supraveghează medicamentele care intră pe piață în țara noastră, unitățile de producție și distribuție a medicamentelor, autorizează studiile clinice și alte chestiuni de mare interes pentru firmele big farma.
  • De asemenea, spitalele din subordinea Ministerului Sănătății sunt marii cumpărători de la producătorii sau distribuitorii de medicamente și dispozitive medicale.
  • Firma Ella Congress&Events, care ia bani de la companiile din Big Farma, sponsori ai Societății Române de Microbiologie, aparține unui fost șef de spital SRI, partenerei acestuia și unui consilier al ministrului Sănătății, cu care Alexandru Rafila a fost în vizita recentă din Cuba.

Un număr de nouă companii farma au apărut pe site-ul Societății Române de Microbiologie, condusă de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ca sponsori sau parteneri a trei evenimente organizate de societatea medicală în 2023 și 2024.

Ministrul a spus, în urma unei investigații HotNews.ro, că „Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Epidemiologie nu au beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani”.

Conform legii, medicii, societățile profesionale din Sănătate și companiile farmaceutice trebuie să declare sponsorizările. Acestea ajung într-o bază de date publică, a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

În baza de date nu apar sponsorizările care au fost, fizic afișate, la conferințele societății conduse de Alexandru Rafila. Pentru că, așa cum rezultă din răspunsul uneia dintre companiile farmaceutice pentru HotNews.ro, sumele de la industria farma nu merg direct către Societatea Română de Microbiologie, sub formă de contract de sponsorizare, ci către o firmă de organizare evenimente, sub forma unui contract de prestări servicii. Citește întreaga INVESTIGAȚIE 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri