Caută
Close this search box.

BNR a menținut dobânda de referință la 7%. Românii, tot mai reticenţi la credite

BNR a menținut dobânda de referință la 7%. Românii, tot mai reticenţi la credite

Banca Naţională nu dă incă semnalul relaxării în ceea ce priveşte dobânda cheie. Pe fondul unor riscuri electorale și fiscale într-un an cu patru rânduri de alegeri, BNR a menținut rata de referință la 7%. Nivelul a rămas același de mai bine de un an, în condițiile în care rata inflației se menține ridicată.

Sunt calcule pe care şi le fac tot mai mulţi români, mai ales că Banca Naţională menţine dobânda cheie la valoarea de 7% de mai bine de un an.

Adrian Codîrlaşu – vicepreşedinte CFA România: Banca Centrală va aştepta ca inflaţia să coboare sub 7% şi apoi va opera reducerea de rată de dobândă. Inflaţia s-a mai temperat faţă de valorile pe care le-a avut. Rămâne cea mai mare inflaţie din Uniunea Europenă, iar dobânda cheie ar trebui să rămână peste inflaţie.

Dragoş Cabat – analist economic: Având în vedere că suntem într-un an electoral presiunile politice sunt mari pe Banca Naţională şi pe Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale să scadă mai repede politică de dobândă monetară, tocmai pentru ca economia să crească mai repede, să fie venituri bugetare mai mari şi oameni să simtă că o duc mai bine.

Dar, cum banii rămân în continuare scumpi, românii sunt reticenţi la noi împrumuturi bancare, conform TVRInfo.

Cu multă incertitudine în economie și dobânzi mari, creditarea aproape că stagnează. O arată datele Băncii Naţionale. Totalul creditelor luate în februarie a fost de 174 miliarde de lei, cu doar 2,6 procente peste împrumuturile luate în aceaşi perioadă a anului trecut.

Cea mai mare creştere a creditării a fost pentru consum. Și împrumuturile pentru locuinţe au revenit pe un uşor trend ascendent.

Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro: Au venit băncile cu oferte. Majoritatea băncilor are această ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă iniţială, care este mai mică chiar decât indicii IRCC şi Robor, după care devine variabilă după 3-5 ani.

Analiştii economici se aşteaptă că dobânda-cheie să scadă la următoarea şedinţă a Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri