Caută
Close this search box.

Cea mai caldă lună martie pe întreg globul. Vremea extremă și temperaturile excepționale au făcut ravagii

Am avut parte de cea mai caldă lună martie pe întreg globul, a anunțat, după ce a centralizat toate datele, serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene. De 10 luni încoace, se înregistrează câte un nou record de temperatură.

Fiecare dintre ultimele 10 luni a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în lume, în comparație cu luna corespunzătoare din anii precedenți, a anunțat, în buletinul lunar, serviciul european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus.

Ne aflăm totodată la capătul celor mai fierbinți 12 luni înregistrate vreodată pe planetă, atrag atenția specialiștii.

Din aprilie 2023 până în martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 de grade Celsius peste media din perioada pre-industrială 1850-1900.

Dr. Samantha Burgess, director adjunct Serv. Copernicus: Continuăm să vedem temperaturi excepționale în întreaga lume, iar martie este a zecea lună consecutivă care a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată. Și, deși un record izolat de multe ori nu înseamnă foarte mult, deoarece clima este incredibil de variabilă, deci are perioade mai calde, perioade mai reci, totuși tendința pe termen lung, cu recorduri excepționale, este cea care ne îngrijorează.

Astfel de recorduri de la o lună la alta sunt cele care dau certitudinea științifică – clima se schimbă, planeta se schimbă, și asta rapid.

2023 a fost cel mai fierbinte an al planetei, potrivit înregistrărilor globale care merg până în 1850.

Dr. Samantha Burgess, director adjunct Serv. Copernicus: Detaliile și calitatea arhivelor variază, dar putem spune cu oarecare încredere că perioada pe care o trăim în prezent este cea mai caldă cu care s-a confruntat omenirea în ultimii în jur de 100.000 de ani.

Vremea extremă și temperaturile excepționale au făcut ravagii.

S-a înregistrat un număr record de incendii de vegetație în regiunea pădurii amazoniene, în perioada ianuarie-martie. Recoltele din Africa de Sud au fost distruse de secetă, lăsând milioane de oameni fără hrană.

Luna trecută, oamenii de știință au avertizat că în emisfera sudică se desfășoară un fenomen de albire în masă a coralilor, degradare cauzată de încălzirea apelor, care ar putea fi cea mai gravă din istoria planetei.

Cauza principală: emisiile de gaze cu efect de seră declanșate de om, explică specialiștii Copernicus. Printre alți factori care au determinat creșterea temperaturilor se numără fenomenul El Nino. În ciuda faptului că El Nino s-a atenuat în martie, temperatura medie a mărilor a atins un nivel record. Iar acesta este încă un semnal de alarmă.

The post Cea mai caldă lună martie pe întreg globul. Vremea extremă și temperaturile excepționale au făcut ravagii appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri