Caută
Close this search box.

Flacăra olimpică a ajuns la Atena, de unde își continuă drumul prin Grecia, spre Franța

Flacăra olimpică a ajuns la Atena. Aprinsă marţi în Grecia, într-o ceremonie străveche, flacăra olimpică a fost purtată la Acropole de fostul campion european la 400 de metri garduri, Periklis Iakovakis.

După o noapte petrecută lângă Partenonul care domină capitala elenă, flacăra olimpică îşi continuă traseul prin Grecia şi va ajunge pe 8 mai în Franţa, gazda Jocurilor Olimpice din acest an.

Flacăra olimpică a fost aprinsă marţi la vechiul sit Olympia, în Grecia, cu 101 zile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris (26 iulie – 11 august).

Ceremonia a debutat cu imnul olimpic, interpretat de mezzosoprana Joyce DiDonato, urmat de cele ale Franţei şi Greciei, La ruinele vechi de 2.600 de ani ale templului Herei, „marea preoteasă”, interpretată de actriţa greacă Mary Mina, îmbrăcată într-o rochie asemănătoare cu cele din antichitate, a aprins flacăra olimpică.

România, creditată cu 10 medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, potrivit unui clasament virtual

Delegaţia României la Jocurile Olimpice de vară de la Paris este creditată cu câştigarea a zece medalii, dintre care două de aur, trei de argint şi cinci de bronz.

Sistemul de aprindere a flăcării implică utilizarea soarelui şi a unei oglinzi cilindrice parabolice: razele soarelui care se reflectă în recipient degajează o căldură intensă care permite obţinerea unei flăcări. Dar vremea înnorată a făcut imposibilă îndeplinirea în acest fel a ritualului, astfel încât flacăra a fost aprinsă de la o flacără de rezervă, păstrată într-un bol antic.

Primul purtător al torţei olimpice a fost Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj la Jocurile Olimpice de la Tokyo, urmat de înotătoarea franceză Laure Manaudou, care a cucerit primul ei titlu olimpic în 2004, la Atena, în proba de 400 m liber.

Mișcarea Olimpică din România a fost reprezentată la Ceremonie de președintele COSR, Mihai Covaliu, și de campioana olimpică Maricica Puică.

Flacăra olimpică a început o călătorie de 5.000 km prin Grecia, timp de 11 zile, de la insula Corfu din Marea Ionică până la insula Santorini din Ciclade.

Apoi, timp de 80 de zile, Flacăra Olimpică va traversa peste 400 de orașe franceze, cu Paris destinație finală în data de 26 iulie.

Flacăra Olimpică pentru Jocurile de la Paris a fost aprinsă, la Archaia Olympia

Flacăra Olimpică pentru Jocurile de la Paris a fost aprinsă, marți după-amiaza, la Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. Din Grecia, ea va ajunge în Franța la bordul unui vas cu pânze. Ceremonialul a păstrat ritualul antic de aprindere a flăcării de la Soare. Marea Preoteasă, înconjurată de 20 de „vestale” a adresat o rugăciune lui Apollo, iar Zeul Soarelui și al Luminii a aprins torța sacră.

The post Flacăra olimpică a ajuns la Atena, de unde își continuă drumul prin Grecia, spre Franța appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri