Caută
Close this search box.

Infractorii români, pe lista specială a Europol. Sunt specializați în spargeri, furturi, tâlhării și trafic de persoane

Infractorii români i-au speriat pe locuitorii din multe țări ai Uniunii Europene. Și i-au făcut pe experții Europol să îi includă într-o listă specială a grupărilor criminale. Potrivit acestei clasificări, realizate în premieră, interlopii de la noi din țară sunt specializați în spargeri, furturi, tâlhării și trafic de persoane.

Franța, Germania, Grecia, Suedia, Italia, Spania, Marea Britanie – sunt doar câteva dintre țările europene unde rețelele de infractori proveniți din România sunt celebre. Presa din Grecia, de exemplu, a prezentat zilele acestea modul în care opera o bandă formată din cinci români care pretindeau că sunt turiști pe insula Rhodos. Dar de fapt se ocupau cu spargeri de locuințe. Într-un timp record au adunat 153.000 de euro. Trei dintre ei au fost prinși și doi încă sunt căutați de poliție. Și tot în Grecia, la Atena, în urmă cu câteva zile, au fost prinși 50 de cetățeni români care furau bunurile călătorilor din autobuze și metrou. Pentru prima dată de la înființarea Europol a fost realizată o adevărată radiografie a grupărilor criminale ce activează în Uniunea Europeană, mare parte din raport nefiind destinat publicității.

Catherine de Bolle: Acum avem o imagine clară legată de ceea ce fac. Ştim multe lucruri şi aceste informaţii vor fi disponibile statelor membre care au colaborat cu noi şi vor începe acţiuni împotriva acestor grupuri, pentru a fi depistate şi anihilate.

Rețelele din care fac parte români se ocupă în special de trafic de persoane, spargeri de locuințe și furturi, arată analiza Europol. Recent, în metroul parizian, un călător a urmărit un grup de romi pe care i-a acuzat că sunt hoți de buzunare. Și conductorul trenului i-a avertizat pe călători.

Experții spun că unele modificări ale legii ar ajuta anchetatorii români, mai ales că minorii devin din ce în ce mai interesanți pentru traficanți.

Silvia Tăbușcă, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică: Prescripția răspunderii penale pentru un grup infracțional organizat (g.i.o.) este de 5 ani. În 5 ani un procuror care investighează o g.i.o transfrontalieră puternică nu reușește nici măcar să adune probele necesare. Ultimul raport al Comisiei Europene arată că în doar doi ani, numărul de copii români identificați ca fiind victime ale traficului de persoane în spațiul UE a crescut de 10 ori.

Implicarea sau traficarea minorilor se extinde în tot spațiul european, iar infractorii dau dovadă de o îndrăzneală tot mai mare, avertizează și ministrul de interne belgian.

Annelies Verlinden, ministrul de Interne din Belgia: Evenimente recente au relevat impactul negativ al reţelelor criminale asupra societăţii noastre. Acţiunile lor au devenit mai vizibile şi ameninţă direct siguranţa concetăţenilor noştri şi din ce în ce mai mulţi minori sunt atraşi în activităţile infracţionale.

Autorii studiului au identificat 820 de grupări criminale periculoase cu origini în țări precum România, dar și în Rusia, Kazakhstan, Serbia, Emiratele Arabe Unite sau India.

The post Infractorii români, pe lista specială a Europol. Sunt specializați în spargeri, furturi, tâlhării și trafic de persoane appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri