Caută
Close this search box.

Miliardarul dispărut într-un „accident de schi” era agent rus? O poveste „mai nebună decât un film cu James Bond”

Înainte ca Karl-Erivan Haub să dispară de pe Matterhorn, în urmă cu șase ani, el avea legături în cele mai înalte cercuri ale afacerilor și politicii germane. Apoi a venit o avalanșă de apeluri telefonice, scrie The Times.

Aflată într-o cafenea nu departe de ambasada Rusiei din Berlin, Liv von Boetticher recunoaște că povestea pe care urmează să o spună este „mai nebună decât un film cu James Bond”.

Karl-Erivan Haub, miliardarul germano-american care a dispărut în timpul unei excursii la schi în Elveția în urmă cu șase ani și despre care inițial s-a crezut că a murit într-un accident, spune Boetticher pentru The Times, ar fi putut fi un agent rus care a coborât de pe Matterhorn înainte de a fi dus la Moscova.

Boetticher, care lucrează pentru postul de televiziune RTL și a scris o carte despre descoperirile sale, a investigat dispariția lui Haub pe 7 aprilie 2018, care a determinat o operațiune de salvare. Elicopterele și echipele de salvare care au cercetat pârtiile și crevasele.

Nu a fost găsită nicio urmă a acestuia, deși condițiile de căutare au fost perfecte, cu zăpadă atât de curată încât au putut fi observate urmele păsărilor. The Times a consultat un raport al anchetatorilor angajați de grupul de retail Tengelmann, care au concluzionat că este foarte puțin probabil ca el să fi murit într-un accident.

Apeluri pe bandă rulantă

Raportul a dezvăluit o avalanșă de apeluri de pe telefonul său către numere din Rusia în luna de dinaintea dispariției sale, în special către o rusoaică pe nume Veronika Ermilova, angajată a unei agenții de organizare de evenimente, Russian Event, cu sediul în Sankt Petersburg.

Lista apelurilor efectuate de pe telefonul lui Haub indică faptul că el și Ermilova au vorbit de patru ori în seara zilei de 5 aprilie 2018, după care Haub l-a contactat pe pilotul avionului său privat și i-a spus că dorește să schimbe destinația unei călătorii viitoare – Les Deux Alpes, în Franța – și să zboare în schimb spre satul Zermatt, la poalele Matterhorn, a doua zi.

După ce a aterizat în Elveția, pe 6 aprilie, Haub a contactat-o din nou pe Ermilova și aceasta a făcut o rezervare pentru un tren în ziua următoare, ziua dispariției, a declarat Boetticher. În acea seară, cei doi au mai vorbit la telefon de două ori, timp de aproximativ o oră și jumătate.

Ermilova a vorbit recent cu reporterii ruși, minimalizând relația ei cu Haub. „Ea spune că abia îl cunoștea, ceea ce, în mod evident, nu corespunde faptelor, așa cum reiese din cercetările noastre și din dosarele interne”, a declarat Boetticher.

Una dintre teorii

O teorie avansată de anchetatori a fost aceea că Haub a coborât cu schiurile la Cervina, în Alpii italieni, și a fost luat de acolo fiindcă era îngrijorat că legăturile sale cu parteneri de afaceri dubioși din Rusia urmau să fie descoperite de CIA.

Haub a fost declarat mort în mai 2021, în urma unei lupte pentru putere între „văduva” sa Katrin și fratele său Christian, chiar dacă proprii anchetatori ai Tengelmann adunaseră până atunci o multitudine de informații care sugerau că acesta era în viață, inclusiv două imagini preluate din sistemul de camere de supraveghere din Moscova cu un bărbat care semăna izbitor cu el, a declarat Boetticher.

„Printr-o sursă am reușit să mă uit la aceste fotografii de mai multe ori în timpul cercetărilor mele, cel mai recent în prezența unui avocat”, a spus ea.

„Cred că aceste fotografii ar fi admisibile ca probe în instanță. Fotografiile au fost făcute de la distanțe diferite. Una este luată de foarte aproape, iar cealaltă este luată de la o înălțime ceva mai mare și mai departe. Pe strada Kolomenskaya din Moscova. Se vede doar el. Fotografiile sunt datate februarie 2021”.

Prieteni în funcții înalte

În urma presiunilor exercitate de Boetticher, procuratura din Köln a deschis o anchetă în acest caz luna aceasta, la șase ani de la dispariția lui Haub. Ea a depus o plângere în care susținea că Christian a dat o declarație sub jurământ falsă în 2021, când a declarat că nu avea nicio informație că Karl-Erivan ar mai putea fi în viață.

„Se pune problema motivului”, a spus ea. „Karl-Erivan este german și american. El are legături în cele mai înalte cercuri din politică și afaceri. Familia sa este un donator important al partidelor politice din Germania și, din câte știu, din SUA. Nu știm în ce măsură a jucat un fel de rol în influențarea politicii. Anchetatorii interni se tem că ar fi putut acționa ca un fel de agent al Rusiei, că și-a folosit în acest scop poziția sa în afaceri.”

Rezultatele anchetei interne a companiei Tengelmann nu au fost prezentate autorităților germane, a declarat Boetticher. „Acest lucru este cu atât mai frapant cu cât FBI și CIA au fost la fața locului în Zermatt, iar managerul de criză al Tengelmann a fost interogat de FBI și CIA. Acest lucru ridică întrebarea: ce știu serviciile secrete americane că autoritățile germane ar putea să nu știe?”

„Ei știau ceva”

Purtătorul de cuvânt al Tengelmann, Matthias Goldbeck, a declarat: „Vă rugăm să înțelegeți că nu vom mai face niciun comentariu pe această temă”. Avocatul lui Haub nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Cu toate acestea, detaliile cazului sunt surprinzătoare.

Boetticher a fost informat că, la două zile de la începerea căutării frenetice a miliardarului, un cuplu misterios cu accente est-europene și fără haine de schi sau de munte s-a cazat la hotelul de lux The Omnia din Zermatt, plătind în mod neobișnuit în numerar.

Anchetatorii au descris cuplul ca fiind „vizibil de discret” și au spus că și-au petrecut cea mai mare parte a timpului „bântuind” prin holul de lângă camera din care erau coordonate eforturile de căutare. Boetticher a declarat că a dat ulterior de urma bărbatului, care i-a spus că a fost membru al Spetsnaz – forțele speciale rusești – și că a luptat în războiul din Caucaz, dar că nu are nicio legătură cu serviciile secrete rusești.

„Conversația a fost absolut confuză și deranjantă și mi se pare un mare scandal că nici autoritățile elvețiene, nici cele germane nu i-au interogat vreodată pe acești oameni”, a declarat Boetticher. „Din punctul meu de vedere, ei știu ceva, au fost acolo și au observat hotelul cu un motiv.”

În urma dispariției lui Haub, anchetatorii Tengelmann, au mers pe urmele Ermilovei și au descoperit că aceasta vizita în mod regulat o clădire din centrul Moscovei, Centrul rus de Cercetare pentru Reabilitare și Recuperare. Se crede că este o clinică de înfrumusețare, ceea ce a dus la speculații că Haub ar fi putut fi supus unei intervenții chirurgicale acolo pentru a-și schimba înfățișarea.

Doi investigatori externi angajați de echipa lui Tengelmann pentru a ajuta partea rusă a investigației – un fost ofițer de legătură al Stasi cu Vladimir Putin în perioada în care acesta era spion KGB la Dresda în anii 1980 și un fost membru al serviciului de informații militare german MAD – au murit în timpul anchetei. Primul a murit de cancer, iar cel de-al doilea de o „embolie pulmonară subită”.

Supraveghere și apeluri ciudate

Boetticher însăși a fost avertizată că își asumă riscuri continuând propria investigație în Germania și Rusia. „După ce am ajuns la Moscova, am primit imediat apeluri de la numere rusești. Am fost avertizată că ar putea fi transferat malware pe telefonul meu”, a declarat ea.

„Pe parcursul cercetării, au existat mai multe momente în care filmarea noastră a fost monitorizată. De asemenea, dispozitivele mele au prezentat de mai multe ori anomalii. Au existat, de asemenea, evoluții foarte critice, despre care nu pot vorbi în acest moment din motive juridice.”

Cartea lui Boetticher despre investigația sa, The Tengelmann File, publicată anul trecut, dezvăluie o luptă pentru putere în cadrul familiei Haub, care deține o afacere de mai multe miliarde de euro, cu o forță de muncă globală de 75.000 de angajați. Cartea urmărește căutările pentru a afla în ce se vârâse Haub, în vârstă de 58 de ani la momentul dispariției sale.

Ea este în discuții pentru a o publica în Marea Britanie și în America. Întrebată care a fost sentimentul ei instinctiv după ani de cercetări, Boetticher a spus: „Nu știu dacă mai este în viață, dar eu personal nu cred într-un accident montan în Zermatt. Și, din toate informațiile pe care le avem, bănuiesc că se aștepta să întâmpine dificultăți în Occident din cauza legăturilor sale de afaceri și că serviciile de informații americane îl aveau deja în vizor. Conform dosarelor interne, aceasta este și teoria anchetatorilor interni.”

Ea a spus că relația lui Haub cu Ermilova a rămas un mister. „Putem vedea în mod evident că au o legătură strânsă. Dar nu știm dacă este o relație privată, sau dacă este o relație de afaceri, sau dacă ea avea o funcție în ceea ce privește manipularea lui, spunându-i ce să facă.”

„Dacă ne uităm la călătoriile pe care le făceau împreună, ni se pare că nu era o relație privată sau pur privată, ci că ea avea un rol în a-l duce de la A la B. Un alt indiciu este faptul că călătoriile erau întotdeauna foarte scurte. Ce faci timp de câteva ore în Omsk?”

„Am fost șocată de modul în care această companie puternică și familia își desfășurau propriile investigații, departe de ochii publicului și, de asemenea, decideau ce se face public și ce nu”, a adăugat Boetticher. În ciuda tuturor dovezilor, ea a spus că încă mai are o îndoială legată de ipoteza accidentului. „Nu voi fi sigură până nu-l voi vedea în carne și oase”.

The post Miliardarul dispărut într-un „accident de schi” era agent rus? O poveste „mai nebună decât un film cu James Bond” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri