Caută
Close this search box.

Peste 100 de stâlpi de curent aflaţi de-a lungul Dunării vor fi izolaţi

Peste 100 de stâlpi de curent aflaţi de-a lungul Dunării vor fi izolaţi

Peste 100 de stâlpi aflaţi de-a lungul Dunării vor fi izolaţi, pentru ca păsările să fie protejate împotriva electrocutării, au anunţat reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Ei au precizat că recent un pelican creţ a murit după ce a intrat în contact cu o linie electrică în Delta Dunării.

Reprezentanţii ARBDD au explicat marţi, cum au descoperit că un pelican creţ s-a lovit de liniile electrice.

“La finalul lunii februarie, unul dintre cei şase pelicani creţi echipaţi cu emiţător satelitar la finalul anului trecut a fost detectat că transmite date din acelaşi loc de câteva zile. Potrivit emiţătorului, pelicanul creţ se afla în vecinătatea insulei Ceaplace de pe lacul Sinoe, în sistemul lagunar, zonă frecventată de mai multe specii de păsări şi în apropierea căreia se află o linie electrică periculoasă şi problematică pentru înaripate”, au afirmat reprezentanţii ARBDD.

Ei au adăugat că o echipă formată din biologi de la Societatea Ornitologică Română (SOR) şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării s-a deplasat în teren pentru a vedea care este starea păsării şi ce s-a întâmplat mai exact, conform News.ro.

“Potrivit datelor transmise de emiţător şi a situaţiei din teren, pelicanul creţ a suferit o coliziune cu linia electrică din zonă, fapt care a dus la imposibilitatea acestuia de a mai zbura.

Pasărea, un juvenil de pelican creţ de anul trecut, femelă, a fost echipat cu emiţător satelitar, la finalul lunii noiembrie a anului trecut, de către o echipă mixtă a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), a Societăţii Ornitologice Române şi a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

În tot acest timp, potrivit datelor transmise de emiţătorul satelitar, pelicanul creţ s-a deplasat în zona lacurilor Razelm, Goloviţa şi Sinoie, cu deplasări şi pe Lacul Babadag, iernând pe aceste mari lacuri, unde s-a hrănit şi a înnoptat”, a mai transmis sursa citată.

ARBDD a adăugat că pelicanul creţ a fost transportat la Centrul de Salvare şi Reabilitare a Animalelor Sălbatice al „Fundaţiei Visul Luanei”, din Bucureşti, unde medicii veterinari au constatat că are fractură de aripă deschisă, inoperabilă.

“Practic, pasărea nu mai avea nici o şansă să fie reabilitată şi eliberată în natură. Din păcate, pelicanul creţ nu a mai putut fi salvat, coliziunea fiindu-i fatală.

Prezenţa liniilor electrice în proximitatea zonelor acvatice în care se adună un număr mare de specii de păsări reprezintă un risc suplimentar pentru acestea.

Aşadar, este nevoie de un efort comun interinstituţional între factorii implicaţi, printre care companiile de distribuţie a energiei electrice, Apele Române, ARBDD, INCDDD, SOR şi alte ONG-uri, pentru a reduce riscul de mortalitate cauzată de liniile electrice”, au explicat specialiştii ARBDD.

Ei au explicat că la ora actuală, proiectele LIFE în implementare Danube Free Sky şi Pelican Way of LIFE au în vedere tocmai identificarea liniilor problematice pentru păsări şi echiparea acestora cu dispozitive de semnalizare pentru a fi mai vizibile.

Acţiunile se desfăşoară în cadrul unui parteneriat între ARBDD, Reţele Electrice Dobrogea SA (PPC), INCDDD şi respectiv Public Power Corporation (PPC) şi SOR.

“În cadrul Proiectului transnaţional pentru protejarea păsărilor împotriva electrocutării şi coliziunii cu liniile electrice de-a lungul Dunării – Danube Free Sky, Reţele Electrice Dobrogea SA, partenerul ARBDD, va izola 100 de stâlpi împotriva electrocutării pe reţeaua de medie tensiune, 30 de kilometri de marcaj anti-coliziune pe reţeaua de medie tensiune şi 5 kilometri de marcaj anti-coliziune pe reţeaua de înaltă tensiune.

Prin marcarea liniilor electrice şi izolarea stâlpilor periculoşi în arii de protecţie specială şi în zone de importanţă avifaunistică, proiectul va preveni anual riscul de decese şi răniri în urma electrocutării şi coliziunii cu liniile electrice pentru mii de exemplare de păsări din speciile prioritare (şi din multe alte categorii de specii)”, au mai afirmat specialiştii ARBDD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri