Caută
Close this search box.

Peste 13.000 de cazuri de rujeolă. Sunt şi decese

Peste 13.000 de cazuri de rujeolă. Sunt şi decese

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a afirmat că în România s-au înregistrat până în prezent 13.000 de cazuri de rujeolă, fiind şi decese. Cel de-al 14-lea deces a fost înregistrat la o persoană cu comorbidităţi. Ea a precizat că acoperirea vaccinală în ţara noastră este puţin peste 80% din populaţia generală.

“Sunt peste 13.000 de infectări de la 1 ianuarie – 21 aprilie, cu raportări săptămânale. Din păcate, avem şi decese.

Avem ultimul deces în ultima săptămână de raportare 14-21 aprilie la o persoană cu comorbidităţi, cu afectare severă anterioară prin sindrom imuno-deficitar dobândit HIV, avea şi tuberculoză, avea şi hepatită tip B şi o stare generală afectată.

Ceea ce este cel mai important şi ce aş vrea să subliniez şi la acest caz şi la cazurile anterioare, un istoric necunoscut privind vaccinarea antirujeolică”, a declarat Ioana Stăncel, conform News.ro.

Ea a precizat că trebuie atrasă din nou atenţia asupra importanţei vaccinării.

“Tocmai de aceea, în această săptămână a Regiunii Europene OMS dedicată vaccinării, cred că trebuie să atragem din nou atenţia asupra beneficiilor vaccinării, necesităţii vaccinării şi siguranţei vaccinării pentru acele vaccinuri pentru care există schemă de vaccinare şi cred că trebuie să subliniem că România este într-o situaţie favorabilă faţă de multe alte state.

Programul naţional de vaccinare acoperă marea majoritate a vaccinurilor, acoperă toate vaccinurile care sunt benefice, necesare, atât serul propriu-zis, cât şi administrarea prin medicii de familie”, a explicat Ioana Stăncel.

Ea a fost întrebată cum stă România la rata de acoperire vaccinală, având în vedere la nivel internaţional aceasta a scăzut de la 86% în 2019 la 81% în 2021.

“Ca rată de acoperire ne situăm un pic peste 80% din populaţia generală, dar trebuie să spunem că în 1990 România era unul dintre statele campioane ale vaccinării, aproape de 97%.

Scăderea ratei de vaccinare este acel indicator care ne îngrijorează. În populaţia generală avem din ce în ce mai multe persoane care refuză vaccinarea şi ceea ce este din nou îngrijorător este că o parte din aceste persoane sunt cele care nu pot să decidă pentru sine.

Vorbim de situaţia copiilor pentru care părinţii, deşi provin din cohorte vaccinate care au beneficiat de protecţia vaccinului în copilăria şi viaţa lor adultă, sunt în situaţia de a refuza acest beneficiu pentru copii.

Şi acest lucru este îngrijorător pentru că aceşti copii devin vector, devin sursă de virus, devin izvor pentru diverse focare şi astfel ne putem situa în situaţia unei epidemii regionale, cum este situaţia epidemică rujeolică în România”, a mai declarat Ioana Stăncel.

Potrivit celui mai recent raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2023 – 21 aprilie 2024, în România au fost notificate 13.113 cazuri confirmate cu rujeolă, din care 14 decese (4 în judeţul Braşov, 4 în Municipiul Bucureşti, 2 în judeţul Argeş, 2 în judeţul Giurgiu, 1 în judeţul Mureş şi 1 în judeţul Sibiu).

Al 14-lea deces a fost în judeţul Giurgiu, fiind raportat la o femeie în vârstă de 34 de ani, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică, având următoarele comorbidităţi: infecţie HIV/SIDA clasa C3, tuberculoză pulmonară, hepatită cronică cu VHB, caşexie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri