Caută
Close this search box.

Pregătiți pentru lupta cu focul. Pompierii români s-au antrenat la Colibița, alături de colegii francezi

Temperaturile ridicate din ultima perioadă favorizează incendiile de pădure, care sunt tot mai dese. Flăcările au cuprins și porțiuni de pădure, unde, pentru stingerea focarelor, se duce o luptă cu relieful și mai ales cu timpul care nu este în favoarea pompierilor. Salvatorii se antrenează permanent și fac schimburi de experiență. Astăzi a venit rândul francezilor să ia parte la un exercițiu, în Bistrița, la Colibița.

40 de hectare de pădure de conifere s-au aprins în comuna mureșeană Lăpușna. Peste o sută de pompieri și lucrători silvici s-au luptat cu flăcările întețite de vântul puternic. O intervenție dificilă pe versanții abrupți, pentru care a fost folosită și o aeronavă pentru stins incendii.

Incendiile de pădure sunt o provocare tot mai mare în ultimii ani pentru țările europene, iar pompierii români au venit în sprijinul colegilor din alte zone ale continentului ori de câte ori a fost nevoie.

Anul trecut, salvatori din Bistrița au ajuns în Franța, unde Arnaud Cambe, Vincent Pastor și Denis Barges sunt specialișți la Serviciul de pompieri din Departamentul Bouches du Rhone. Au colaborat bine, iar acum francezii au venit în Carpați, pentru schimb de experiență.

Arnaud Cambe, comandant operaţiuni de criză, Departamentul Bouches du Rhone: Cele mai mari pericole în cazul unui incendiu de pădure sunt flăcarile şi căldura, să fii prins de foc. Aşadar este nevoie să ai o poziţie bună, niciodată în faţa focului, pentru că e poziţia cea mai periculoasă.

Vincent Pastor, expert, Departamentul de Pompieri Bouches du Rhone: Este important să-ţi cunoști adversarul şi cum se dezvoltă incendiul în pădure. Cel mai mare pericol este faptul că poate căpăta dimensiuni incontrolabile. Câteodată focurile mici sunt necesare, nu este nimic grav, fac parte din viaţa pădurii. Dimpotrivă, incendiile mari au consecinţe ireversibile asupra mediului.

Exercițiul i-a pus la încercare pe pompieri în tot felul de scenarii. Au avut parte de teren abrupt, vânt puternic care a întețit focul și chiar de accidente în rândul salvatorilor. De această dată, toate au fost doar simulări.

Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud: Am avut un schimb de experiență cu colegii noștri francezi, care au o experiență de 50 de ani în gestionarea situațiilor de urgență. Specificul climei noastre diferă foarte mult de zona în care acționează ei în fiecare an, dar, cu siguranță, am învățat foarte multe lucruri.

Exercițiul de la Colibița a fost organizat de IGSU și inspectoratele Bistrița-Năsăud, Suceava și Hunedoara, la care a participat și IGAV cu un elicopter.

The post Pregătiți pentru lupta cu focul. Pompierii români s-au antrenat la Colibița, alături de colegii francezi appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri