Caută
Close this search box.

Presă: Netanyahu nu a fost consultat în legătură cu uciderea fiilor lui Haniyeh, liderul Hamas

Forţele israeliene i-au ucis pe trei dintre fiii liderului Hamas Ismail Haniyeh într-o lovitură aeriană în Fâşia Gaza fără a-i consulta pe şefii armatei sau pe liderii politici, nici măcar pe premierul Benjamin Netanyahu, relatează joi o agenţie de presă israeliană, citată de Reuters.

Citând înalţi oficiali israelieni, agenţia de ştiri Walla a relatat că nici Netanyahu, nici ministrul apărării Yoav Gallant nu au fost anunţaţi în avans de lovitura aeriană, care a fost coordonată de armata israeliană şi de serviciul de informaţii interne Shin Bet.

Potrivit sursei citate, Amir, Mohammad şi Hazem Haniyeh au fost vizaţi întrucât erau combatanţi şi nu pentru că erau fiii liderului politic al Hamas. Armata israeliană nu a comentat informaţiile potrivit cărora patru dintre nepoţii lui Haniyeh au fost de asemenea ucişi în lovitura aeriană.

Biroul premierului nu a comentat până în prezent informaţiile difuzate de Walla, precizează Reuters, în timp ce armata israeliană a confirmat miercuri că a ucis, într-un bombardament în Gaza, trei fii ai liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pe care i-a identificat drept militanţi ai grupării islamiste palestiniene, informează EFE.

Uciderea rudelor lui Haniyeh ar putea complica negocierile menite să asigure o oprire a luptelor în Gaza, în schimbul eliberării a 133 de ostatici israelieni despre care se crede că sunt încă ţinuţi în enclava asediată.

Haniyeh a afirmat că Hamas a avut cereri „clare şi specifice” pentru a fi de acord cu o pauză în luptele din Gaza. „Duşmanul este delirant dacă crede că ţintirea fiilor mei, la momentul crucial al negocierilor şi înainte ca mişcarea să-şi trimită răspunsul, va determina Hamas să-şi schimbe poziţia”, a declarat Haniyeh miercuri.

Apelurile globale la o încetare a focului s-au înmulţit în contextul în care războiul a intrat în a şaptea lună, dar există puţine semne de progrese în convorbiri.

Hamas cere o încetare a ofensivei israeliene, o retragere a forţelor israeliene şi permisiunea ca palestinienii strămutaţi să se poată întoarce la locuinţele lor.

Israelul vrea să asigure întoarcerea ostaticilor, dar susţine că nu va pune capăt războiului până când Hamas nu este distrusă ca forţă militară şi că încă intenţionează să lanseze o ofensivă la Rafah, unde s-au refugiat peste un milion de civili.

The post Presă: Netanyahu nu a fost consultat în legătură cu uciderea fiilor lui Haniyeh, liderul Hamas appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri