Caută
Close this search box.

Preşedintele german a anulat o masa rotundă despre Gaza ca urmare a absenţei unor participanţi palestinieni

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a anulat o discuţie planificată despre războiul din Fâşia Gaza la reşedinţa sa oficială din Berlin, pe fondul criticilor că nicio voce palestiniană nu a fost invitată să participe, informează sâmbătă dpa.

La evenimentul „Cum vorbim despre războiul din Orientul Mijlociu?” programat iniţial joi, la Palatul Bellevue, Steinmeier intenţiona să ţină un discurs şi să discute subiectul cu trei invitaţi, Meron Mendel, directorul Centrului Educaţional Anne Frank, jurnalistul Tilo Jung şi Melody Sucharewicz, expert în relaţiile germano-israeliene.

Criticii au semnalat însă lipsa unei voci palestiniene în panel în ultimele zile, potrivit ziarului Suddeutsche Zeitung.

Într-o declaraţie obţinută de dpa, biroul prezidenţial şi-a justificat decizia de a anula evenimentul, spunând că „a ajuns la concluzia că masa rotundă planificată pentru 2 mai nu serveşte obiectivului de consolidare a păcii sociale în situaţia tensionată actuală. Prin urmare, evenimentul nu va avea loc în acest moment”.

Potrivit biroului său, preşedintele german a găzduit mai multe evenimente de tip masă rotundă de la începutul războiului din Gaza. Ideea a fost de a contracara antisemitismul, ura şi violenţa, de a deschide spaţiu pentru durerea tuturor părţilor, de a facilita dialogul şi de a întări pacea socială, se arată în comunicat. În acest scop, au fost invitaţi parteneri de dialog cu diferite poziţii, perspective şi din medii diverse.

Germania se numără printre cei mai fideli aliaţi ai Israelului, iar liderii politici de la Berlin au declarat în repetate rânduri că Israelul are dreptul la autoapărare în urma atacurilor din 7 octombrie.

Pe plan intern, autorităţile s-au grăbit să reprime protestele pro-palestiniene, invocând temerile de antisemitism, în timp ce criticii spun că actualul climat a dus la suprimarea vocilor palestiniene.

The post Preşedintele german a anulat o masa rotundă despre Gaza ca urmare a absenţei unor participanţi palestinieni appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri