Caută
Close this search box.

Război cibernetic între Rusia și Ucraina. Experţii caută soluţii pentru apărarea populației de agresiunile informatice și de dezinformările propagate pe diverse căi

Războiul cibernetic dintre Rusia și Ucraina a început înainte de declanşarea celui convenţional. Experți în securitate informatică din Ucraina s-au axat la început pe defensivă, dar acum lucrurile s-au schimbat, susține un oficial din țara vecină. O componentă importantă în acest război din mediul online este apărarea populației de agresiunile informatice și de dezinformările propagate pe diverse căi. Și România este afectată de astfel de atacuri, chiar dacă nu în aceeași măsură ca și Ucraina.

În primul an, experţii ucraineni în domeniul informatic au ridicat ziduri de apărare faţă de numeroasele atacuri în spaţiul virtual provenite din Rusia sau de la grupări afiliate agresorului din Est. Apoi, lucrurile s-au schimbat.

Serhii Prokopenko, şef de operaţiuni în cadrul NCSCC Ucraina: Preşedintele Zelenski a dat ordin să ne îmbunătăţim capabilităţile ofensive. Ne vom coordona şi vom alege ţinte din Rusia importante din perspectiva militară”

Şi telecomunicaţiile din Ucraina au fost afectate, inclusiv sateliţi necesari emisiilor tv. În paralel, prin reţele sociale, au fost propagate dezinformări care sunt greu de combătut.

Serhii Prokopenko, şef de operaţiuni în cadrul NCSCC Ucraina: În sfera informaţiilor ne este foarte greu să luptăm cu Rusia pentru că ei sunt pe primul loc în operaţiuni informatice şi ne influenţează cetăţenii, dar încercăm să îmbunătăţim conştientizarea, încercăm să deschidem canale de informare prin care se dau informaţii reale.

Atacurile deepfake ce pot fi coordonate din est sunt întâlnite şi în România.

CITEŞTE ŞI Primul exerciţiu de securitate cibernetică din România, dedicat companiilor din energie, organizat luni

La acestea se adaugă atacuri ransomware, uneori declanşate de pe teritoriul României.

Hackerii obţin şi folosesc, în cursul atacurilor asupra cetăţenilor sau asupra instituţiilor, instrumente care pot crea aparenţa legitimităţii şi astfel sunt şi mai periculoase. În numai câteva luni, experţii ucraineni au depistat atacuri în cursul cărora au fost folosite denumiri ale unor instituţii militare şi de urgenţă din Ucraina, propuneri de înrolare într-o brigadă destinată apărării Israelului şi chiar anumite mesaje care ar fi provenit de la instituţii de securitate cibernetică.

The post Război cibernetic între Rusia și Ucraina. Experţii caută soluţii pentru apărarea populației de agresiunile informatice și de dezinformările propagate pe diverse căi appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri