Caută
Close this search box.

Țările care ajută Ucraina sunt ținte pentru hackerii ruși

Țările care ajută Ucraina sunt ținte pentru hackerii ruși

Atacul informatic care a afectat zeci de spitale în România ar fi avut loc cu implicare rusească. Declarația a fost făcută la București de șeful departamentului de operațiuni secrete al Centrului de securitate cibernetică din Ucraina.

Oficialul susține că țările care ajută Ucraina ar fi ținte pentru hackerii ruși. Și în România a fost atacată de curând platforma online a Primăriei Capitalei. Pagubele au fost minore dar specialiștii noștri au descifrat anumite caracteristici ale acestei agresiuni informatice.

Pe 4 aprilie, serverele și platforma online ale Primăriei Capitalei au fost blocate de un atac cibernetic pornit din Cehia și nu a fost încă revendicat. Experții spun că un astfel de atac are drept scop crearea de animozități între țări din NATO și UE și ar fi rezultatul unei influențe din Rusia.

Cazul a fost discutat la Centrul de Securitate cibernetică din Ucraina și la Direcția specializată din România. Atacul care a afectat 30 de spitale din România a fost cel mai relevant caz amintit.

Serhii Prokopenko, șef operațiuni speciale NCSCC din Ucraina: „Atacul asupra spitalelor din România a fost de asemenea parte a operaţiunilor ruseşti şi ei încearcă să folosească actori nonstatali precum grupări de ransomware pentru a intra în sistem, pentru a vedea care sunt reacţiile. În multe cazuri noi am înţeles că Rusia se va folosi de orice instrumentate pentru a ţinti România.”

Dan Câmpean, directorul general DNSC România: „Sectorul care ne îngrijorează cel mai mult e sectorul energetic. E cel cu care încercăm să lucrăm cel mai mult pt că vedem acolo cele mai mari riscuri de securitate cibernetică. Cu o doză de probabilitate mare credem că următorul incident semnificativ e foarte posibil să fie în sectorul energetic.”

Specialiștii ucraineni au stabilit deja tipare ale atacurilor rusești, conform TVRInfo.

Serhii Prokopenko, șef operațiuni speciale NCSCC din Ucraina: „Dacă vorbim despre despre atacuri cibernetice asupra infrastructurii de electrice acestea sunt legate de atacuri cu rachete. Dacă ei acum încearcă să acceseze facilităţile noastre electrice din diferite sectoare ştim că urmează după câteva săptămâni sau luni bombardamente în acele sectoare. Este o activitate foarte bine coordonată.

Pe lângă schimbul de experiență, întâlnirea de la București a avut ca obiectiv ajutorul dat de țara noastră Ucrainei prin pregătirea de specialiști. Ca să o spun foarte direct, într-o lume virtuală în care nu există granițe prietenii și ajutorul trebuie să fie la un click distanță.”

Săptămâna viitoare, tot în România, va avea loc un exercițiu de depistare a vulnerabilităților din domeniul energetic, în care se vor aplica și recomandările experților ucraineni.

Cea mai nouă metodă de atac a hackerilor: sună de pe numărul de telefon al Directoratului pentru Securitate Cibernetică

Comunicarea faţă în faţă e înlocuită de aplicaţii, ceea ce ne face vulnerabili in faţa hackerilor, care devin tot mai inventivi şi agresivi. În România, au început să se folosească chiar şi de numele Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică pentru a-i păcăli pe oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri