Caută
Close this search box.

Un plin de carburant lasă cardul gol. Scumpirile nu se vor opri

Un plin de carburant lasă cardul gol. Scumpirile nu se vor opri

Să fii şofer în România este tot mai costisitor. Motorina şi benzina se scumpesc de la o săptămână la alta într-un ritm accelerat.

De exemplu, acum plătim cu 50 de lei în plus pentru un plin de benzină, faţă de cât achitam la începutul anului. Iar la motorină, diferenţa este de 30 de lei.

Toarnă gaz pe foc şi conflictul din Orientul Mijlociu, care face şi mai volatile cotaţiile internaţionale ale petrolului.

Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Numai în ultima lună preţul mediu al unui litru de benzină s-a scumpit cu peste 4 procente. Asta înseamnă că la un plin de 50 de litri plătim astăzi cu 15 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. Majorările de preţ au fost ceva mai temperate în cazul motorinei. Preţul mediu al unui litru a crescut cu 1.2%, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri ne costă azi cu 4.5 lei mai mult faţă de luna trecută.

Scumpirile sunt mult mai mari dacă ne raportăm la prima zi a anului, care a adus în plus 29 de bani la litrul de benzină şi 26 de bani la litrul de motorină.

Astfel, numai la o benzinărie din Sectorul 1 al Capitalei avem o creştere ce se apropie de 1 leu la litrul de benzină şi de peste 50 de bani la motorină. Pentru un plin de 50 de litri, şoferii plătesc 46 de lei în cazul benzinei şi 26 lei în cazul motorinei. Și nu sunt semne că scumpirile se vor opri, conform TVRInfo.

Eugenia Gusilov, expert energie: Majorările de preţ pe care le-am văzut la ţiţeiul brut şi care se vor vedea şi încep să se vadă şi la pompă ţin de aceste tensiuni geopolitice din Orientul Mijlociu şi datorită acestui episod de confruntare între Iran şi Irael.

Și ne afectează de două ori. Direct, când alimentăm autoturismele personale și indirect, când cumpărăm orice produs din magazine.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România: Un preţ ridicat al combustibilului se transferă apoi şi în alte preţuri. De ce? Pentru că orice bun trebuie transportat măcar pentru a ajunge la locul de vânzare. De asemenea, combustibil se foloseşte foare mult şi în agricultură, deci poate duce şi la creşterea preţurilor produselor agricole.

Indiferent de evoluţia preţului barilului, de la 1 iulie combustibilul se va scumpi iar, ca urmare a creşterii accizelor. Din vară, litrul de benzină se va scumpi cu încă 43 de bani, în timp ce pe un litru de motorină şoferii vor plăti cu 40 de bani mai mult decât o fac acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri