Caută
Close this search box.

Uniunea Europeană dorește revitalizarea unor relaţii reciproc avantajoase cu Turcia

Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul Mediteranei, informează dpa.

Comisia Europeană lucrează la propuneri concrete, inclusiv luarea în considerare a reluării discuţiilor privind modernizarea uniunii vamale dintre UE şi Turcia.

Acest proiect, o liberalizare planificată a vizelor şi discuţiile de aderare la UE fuseseră anterior suspendate din cauza eşecurilor statului de drept din Turcia.

De asemenea, Comisia Europeană a subliniat recent că poziţia relativ necritică a Turciei faţă de gruparea islamistă palestiniană Hamas este în contradicţie cu poziţia UE, care o consideră drept organizaţie teroristă.

CITEȘTE ȘI: Preşedintele Erdogan afirmă că Turcia îi „susţine în mod ferm” pe liderii Hamas

În timpul negocierilor, Cipru a reuşit să se asigure că este abordat conflictul său cu Turcia.

Insula Cipru a fost divizată într-un sud greco-cipriot şi într-un nord turco-cipriot mai mic după o lovitură de stat elenă şi o intervenţie militară turcă în 1974. Doar Turcia recunoaşte Ciprul de Nord ca stat deplin şi îşi menţine o prezenţă armată. Guvernul de la Nicosia controlează sudul insulei.

În timp ce întreg Cipru a devenit membru al Uniunii Europene în 2004, dreptul UE este valabil doar în partea de sud până la o posibilă reunificare.

Potrivit declaraţiei comune, UE rămâne angajată în favoarea unei soluţii cuprinzătoare care să fie în conformitate cu rezoluţiile anterioare ale ONU şi cu principiile UE. Uniunea a spus că este pregătită să joace un rol activ.

CITEȘTE ȘI: Erdogan promite că partidul său își va îndrepta greșelile, sancționate la vot de electorat. ”Vom discuta rezultatele şi ne vom face autocritica”

Discuţiile de aderare Turcia-UE sunt în desfăşurare din 2005, dar discuţiile de aderare sunt efectiv îngheţate pe fondul îngrijorărilor de la Bruxelles cu privire la deteriorarea statului de drept şi a drepturilor omului în Turcia. Prin urmare, admiterea Turciei în UE în orice viitor previzibil este considerată nerealistă. Preluare: Agerpres

The post Uniunea Europeană dorește revitalizarea unor relaţii reciproc avantajoase cu Turcia appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri