Caută
Close this search box.

Ordonanţa lăcomiei a blocat licitaţiile pentru fonduri europene

OUG 114

„Ordonanța lăcomiei” amenință să dea peste cap nu doar industria bancară și sectorul energetic. Un articol introdus chiar în timpul ședinței de guvern din seara de 21 decembrie ar putea duce la blocarea cel puțin temporară a licitațiilor cu fonduri europene.

Guvernul a mutat fără vreo consultare publică sau vreun anunț prealabil controlul înainte de publicare („ex ante”) al licitațiilor cu finanțare europeană de la Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), la autoritățile de management ale programelor operaționale (AM-uri).

Mai mulți primari se plâng că nu pot face licitații deoarece autoritățile de management le-au spus clar că nu au personal și proceduri pentru a face controalele.

Ministerul Fondurilor Europene dă asigurări că se vor face angajări acolo unde e nevoie și că pe termen lung măsura este una bună și va duce la reducerea corecțiilor financiare și a birocrației. Deocamdată însă se așteptă elaborarea și adoptarea normelor metodologice pentru aplicarea OUG.

Prevederea a fost introdusă în Ordonanța de Urgență 114/2018, un act normativ mamut denumit și „Ordonanța lăcomiei”. Potrivit unor surse guvernamentale, modificarea s-a făcut chiar în timpul ședinței de guvern din 21 decembrie, la inițiativa ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Una dintre mize a fost eliminarea ANAP din circuit pentru că instituția ar fi oprit câteva licitații mari cu probleme majore de legalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri