Caută
Close this search box.

Gruparea lui Liviu Dragnea are afaceri grele în Libia, conform Rise Project

Râse Project a dat publicităţii noi documente din celebra „valiza din Teleorman”. De data aceasta este vorba despre o corespondenţă dintre un fost general al serviciului de spionaj extern şi Tel Drum în scopul facilitării de afaceri în Libia.

În 2012, la scurt timp după ce Victor Ponta s-a instalat ca premier PSD, un fost general de spionaj, Mircea Hâş, îi scria directorului Tel Drum, Petre Pitiş, despre oportunităţile de afaceri din Libia.

„De la întâlnirea avută în urmă cu puţine zile împreuna cu Nelu şi domnul Adi I., am avut astăzi ocazia să discut cu o cunoştinţă (român) care are şi el conexiuni în Libia. Mi-a spus că în oraşul Misurata are trei licitaţii câştigate anterior evenimentelor pentru reabilitare spital (67 milioane euro din care 23 numai reconstruire şi restul e aparatură) şi construcţie alte două obiective (ambele în valoare de cca.500 milioane $). Are relaţii bune acolo, la nivel de Primărie. Una peste alta, e avansat acolo la relaţii.

Oraşul Misurata e ‘putin cam distrus’ de lupte şi sunt bani pentru reconstrucţie. Cunoştinţa mea este gata să stăm de vorbă în trei şi să vă spună ce e la Misurata. Aştept răspunsul dvs.”, afirmă Hâş într-un email adresat lui Pitiş.

Documentele arată că Tel Drum a decis încă din octombrie 2010 să-şi înfiinţeze o reprezentanţă (sucursala sau filială) în Republica Socialistă Libiană. “Fratele conducător” ţinea încă de toate pârghiile puterii acolo. Revoluţiile nu începuseră în Magreb, iar teleormănenii pândeau contractele mari de infrastructură ale regimului gaddafist.

S-au băgat la orice înseamnă şantier pe bani publici: drumuri, poduri, autostrăzi, mentenanţă, canalizare, alimentare cu apă, spaţii verzi în zonele urbane, irigaţii, construcţii industriale şi civile. Directorul Petre Pitiş a fost desemnat reprezentantul Tel Drum în faţa autorităţilor libiene, să deschidă conturi bancare, să plătească impozite, să angajeze oameni etc.

Potrivit obiceiurilor locale, Tel Drum a dat scris că n-a avut niciodată relaţii cu statul Israel, că nici nu va avea vreodată şi că noua societate sau angajaţii ei nu vor interveni în afacerile interne ale Jamahiriei. Documentaţia depusă respectă cu atenţie terminologia de lemn a dictaturii arabe.

Dimensiunea combinaţiei reiese din scrisorile de bonitate emise de cele două bănci româneşti pentru a servi Tel Drum în Libia. Unicredit Ţiriac Bank avansează chiar un plafon enorm de împrumut la care s-a fi încadrat compania în acea fază: 100 de milioane de dolari. Mai moderată, BRD îi certifică comportamentul de bun platnic, în condiţiile unui împrumut de 16 milioane de lei, aflat în derulare.

RÂSE a mai găsit un document intern de 20 de pagini, cu indicatori tehnici şi necesar de materiale. Bazat pe un caiet de sarcini libian, draftul vizează executarea reţelei de drumuri, trotuare şi iluminat public în oraşul Hun, capitala districtului Jufra din centrul ţării.

Laudacii cei mai mari sunt primăria Alexandria şi Consiliul Judeţean (CJ) Teleorman. Cuvintele de ordine sunt excelentă, profesionalism, eficienţă, standarde înalte, aşa cum drumarul a dovedit în judeţ. La primărie a semnat edilul Victor Dragusin şi la CJ – adjunctul lui Liviu Dragnea, Eugen Ovidiu Vlad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri