Caută
Close this search box.

Satele românești, vulnerabile în fața coronavirusului

Aproape 6 milioane de persoane din mediul rural nu au acces la apă curentă așa că o cară cu găleata, de la fântână. Nu e singura problemă în contextul pandemiei de coronavirus. Lipsesc farmaciile, iar medicii de familie, dacă există, sunt prea puțini raportat la numărul populației. Sunt probleme ignorate de autorități vreme de zeci de ani, pe care le simțim acum până la os, spune Vlad Mixich, expert în politici de sănătate publică.

Unul din 3 români nu are acces la apă curentă, arată datele Institutului Național de Statistică. În mediul urban, peste 98% din poluație are apă la robinet, ceea ce înseamnă că marea problemă este la sate. Acolo, cară apă cu găleata mai mult de 64% dintre locuitori. Asta înseamnă aproape 6 milioane de persoane. Nu e singura vulnerabilitate. Se adaugă absența farmaciilor și numărul mic de medici de familie. Conform centralizării făcute de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, nu au niciun doctor 328 de comune, care însumează mai bine de jumătate de milion de locuitori, adică două procente și jumătate din populația țării. Toate aceste probleme au fost ignorate zeci de ani și nu pot fi rezolvate acum, în vreme de criză, avertizează Vlad Mixich, expert în politici de sănătate publică. El explică la RFI că singura soluție, mai ales pentru persoanele în vârstă din mediul rural, o reprezintă colaborarea dintre primărie, biserică și medicii de familie. Vlad Mixich vorbește despre necesitatea monitorizării de la distanță a celor de peste 65 de ani.

Vlad Mixich: În mediul rural este, în mod evident, o problemă în România. Și în condiții normale, persoanele din mediul rural au acces la servicii medicale mult mai scăzute decât cei de la oraș. În astfel de situații, medicii de familie sunt esențiali și în același timp direcțiile de sănătate publică județene, dacă ele ar fi funcționale, doar că în acest moment ele sunt din păcate, depășite. Există soluții de monitorizare la distanță a persoanelor din mediul rural. Sper ca Guvernul să implementeze cât de repede se poate o soluție prin care persoanele peste 65 de ani, care sunt la risc mai mare, și care locuiesc și în mediul rural, dar nu numai, să fie sunate de către autorități, asta se poate face automat. Când o astfel de persoană, care are nevoie de asistență, este identificată, automat medicul de familie, sau primăria din sat este anunțată. Ei trebuie să se ducă și să acorde acest sprijin în funcție, evident, și de nevoia identificată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri