Caută
Close this search box.

Neue Zurcher Zeitung spune că PSD-ALDE goleşte de conţinut statul de drept

Neue Zurcher Zeitung

Neue Zurcher Zeitung, cel mai mare ziar elvețian, dedică o amplă analiză modului în care, de când a preluat puterea, coaliția PSD-ALDE a declanșat o ofensivă împotriva independenței justiției, a luptei anticorupție și a statului de drept.

Articolul debutează cu un focus pe intervenția violentă și disproporționată a jandarmilor împotriva protestatarilor de la mitingul din 10 august. Jurnaliștii elvețieni subliniază faptul că majoritatea covârșitoare a manifestanților a fost pașnică și se întreabă de ce forțele speciale au permis infiltrarea Pieței cu membri violenţi ai galeriilor de fotbal.

Există o uriașă frustrare în rândul românilor, îndeosebi a celor cu educație și venituri peste medie, generată de interesul exclusiv al politicienilor aflați la putere de a se îmbogăți și de a-și rezolva problemele penale, se arată în articol.

”Nimănui dintre cei aflați la guvernare nu-i pasă de problemele reale ale unei țări infestate de corupție și care este a doua cea mai săracă din Uniunea Europeană, probleme precum lipsa proiectelor economice, imigrația record și infrastructura dezastruoasă.

De fapt, social-democrații, care se trag din comuniști, și partenerii lor de coaliție, care sunt liberal-democrați doar cu numele – ALDE, au depus eforturi considerabile aproape exclusiv pentru schimbarea sistemului judiciar de când au preluat puterea, în ianuarie 2017”, notează jurnaliștii elvețieni.

Ei trec apoi în revistă principalele momente, mizele reale și pretextele invocate de PSD-ALDE în asaltul împotriva justiției: OUG 13, protestele masive care au făcut Guvernul să dea înapoi, modificarea legilor justiției și a Codurilor penale.

”Motivul invocat de Guvern pentru adoptarea OUG 13 a fost supraaglomerarea din închisori. De fapt, de prevederile actului normativ ar fi beneficiat mulți politicieni cu probleme penale, în special liderul PSD, Liviu Dragnea. O condamnare definitivă l-a împiedicat să preia funcția de prim-ministru, în vreme ce din urmă vin alte dosare penale”, punctează elvețienii.

În ceea ce privește modificarea legilor justiției și a Codurilor penale, jurnaliștii elvețieni remarcă: ”Coaliția susține că asigură o mai bună independență a justiției, dar lucrurile stau exact pe dos. Instanțele, deja supraîncărcate cu dosare, vor deveni și mai aglomerate, în timp ce Guvernul primește mai multă putere în numirea procurorilor-șefi.

În ceea ce privește Codurile penale, rezultatele modificărilor sunt, printre altele, piedicile legale puse procurorilor care investighează faptele penale sau micșorarea perioadelor de prescripție ale infracțiunilor”.

Articolul menționează și criticile externe la adresa ofensivei PSD-ALDE împotriva justiției, venite din partea Parlamentului European, a Comisiei Europene și a Comisiei de la Veneția. ”Puterea de la București nu este deloc impresionată de aceste critici”, remarcă jurnaliștii elvețieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri