Cultură

Foto: (c) Lucas Jackson / REUTERS

TOP CINEMA Supereroii din “Avengers: Age of Ultron”, încasări record la debut în cinematografele nord-americane

Primul film al seriei, lansat în 2012, a strâns 207,4 milioane de dolari la debut și mulți analiști au prezis că al doilea film al francizei va depăși încasările acestuia, potrivit variety.com.
În cinematografele din afara continentului nord-american filmul a strâns 439 de milioane de dolari, fără însă să fie lansat în China și Japonia, două piețe foarte importante pentru filmele cu supereroi, scrie boxofficemojo.com.

Potrivit analiștilor acest al doilea film al francizei Avengers a avut lansarea în weekendul în care atenția publicului pe continentul nord-american a fost îndreptată către două evenimente sportive de amploare, meciul de box între americanul Floyd Mayweather și filipinezul Manny Pacquaio și meciul al șaptelea al confruntării din NBA între San Antonio Spurs și Los Angeles Clippers.

Maia Morgenstern, 53. La mulţi ani!

Maia Morgenstern, una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 53 de ani. “«Tu vrei să fii actriţă şi nu ai curajul să spui!» , mi-a spus tata într-o zi. Am terminat liceul în 1980, am picat în primul an, dar am intrat, ca figurant, în locul colegului meu de atunci, Radu Mihăileanu, regizorul cunoscut de acum.

Am început, într-un spectacol în idiş, Visul unei nopţi de vară, de Shakespeare, jucam rolul lui Puck.” – Maia Morgenstern.

Venită pe lume într-o familie de intelectuali pasionaţi de teatru, Maia a început să îndrăgească scena încă din copilărie, deşi visa în secret să devină balerină.
Cel care i-a îndrumat paşii spre teatru a fost chiar tatăl ei, care într-o zi i-a spus: «Tu vrei să fii actriţă şi nu ai curajul să spui!“.

A urmat apoi primul eşec răsunător, când a fost respinsă la examenul de admitere la IATC. Nu s-a dat bătută şi a început să joace în spectacole de revistă la Teatrul Evreiesc de Stat, fiind angajată ca „figurant corp ansamblu“.
Un an mai târziu, a intrat la Academia de Teatru şi Film, la clasa profesorului Dem Rădulescu.

„Era incredibil, era un geniu, făcea nişte conexiuni cu o viteză extraordinară. Nu aveam viteza lui şi gâfâiam rămânând în urmă. Erai complet nepregătit în faţa lui. Era un pedagog extrem de sever, dar foarte bun. Te-ai fi aşteptat să fie un râs continuu la orele lui, dar nu se întâmpla aşa. Să nu fi venit la ore, păi zvârlea odată catalogul…” – Maia Morgenstern despre Dem Rădulescu

Ce a urmat, se ştie: nenumărate roluri în teatru sau în filme precum Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni, Patul lui Procust sau Patimile lui Hristos.
A devenit directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, a fost numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în Romania şi a obţinut Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler (Franţa, 2012).

sursa: ziarulmetropolis.ro